SVE SE SNIMA

Je li to humano? Vozač dao otkaz nakon što je Amazon predstavio AI kamere za dostavna vozila

Već je velik broj Amazonovih dostavljača izrazio zabrinutost zbog kamera u dostavnim vozilima koje prate svaki pokret
Amazon dostava
 Profimedia

Već je velik broj Amazonovih dostavljača izrazio zabrinutost zbog naprednih kamera ugrađenih u dostavna vozila koje prate svaki njihov pokret. Vozač Vic, koji je za Amazon vozio u Denveru u Koloradu, navodi kako kamere nisu jedina stvar koje narušavaju privatnost, već samo „kap koja je prelila čašu“. Naime, od vozača se traži i korištenje aplikacije 'Amazon Mentor', koja nadzire vožnju, lokaciju i uporabu telefona, te objavljivanje „selfija“ na aplikaciji 'Flex' prije svake smjene.

Kamere s četiri leće, koje snimaju i analiziraju lice i tijelo vozača tijekom cijele njihove smjene, predstavljene su nakon što se Amazon udružio s tvrtkom Netradyne.

Mišljenja su oko nove značajke podijeljena, a Vic je u suštini definira kao „kršenje privatnosti i kršenje povjerenja“, zbog čega je dao otkaz prije nego što je morao potpisati dopuštenje za snimanje i pohranu njihovih biometrijskih podataka.

Kamere funkcioniraju tako da mogu prepoznati zijeva li vozač, nije li vezan ili se čini da je rastresen, nakon čega snimku šalju upravnom čvorištu. Vic navodi kako se šokirao nakon što je vidio slike snimljene dok je razgovarao s nadređenim, pa čak i zijevnuo ili samo bacio pogled na telefon.

„Svi smo tamo da radimo posao. A ako nam ne vjeruju da radimo posao, ako osjećaju da nas trebaju gledati 24-7, zašto su nas zaposlili? Zašto smo na platnom spisku?“ – Upitao je vozač.

Pet demokratskih senatora pismom je izrazilo zabrinutost oko implikacija privatnosti vezanih uz Amazonove kamere. „Zaštita sigurnosti na našim cestama od vitalnog je značaja, ali isto tako i zaštita prava radnika“, spomenuo je senator Ed Markey. „Sustav nadzora koji Amazon koristi u svom voznom parku izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog privatnosti i nadzora radnika“.

Amazon se oglasio skrenuvši pozornost na nesreće u kojima su sudjelovali njegovi vozači, tvrdeći kako su kamere postavljene zbog njih. „Tvrtka ulaže u sigurnost tijekom našeg poslovanja, a nedavno je započela s uvođenjem vodeće sigurnosne tehnologije zasnovane na kamerama u našoj floti isporuke. Ova tehnologija pružit će vozačima upozorenja u stvarnom vremenu koja će im pomoći da budu sigurni kad su na putu“, izjavila je glasnogovornica Amazona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:22