DO STOTKE ZA 5 SEKUNDI

KAKAV BI TO HOT HATCH BIO: Alfa Romeo Mito GTA sa 240 KS i ručnim mjenjačem koncept je koji nažalost nikad nije doživio serijsku proizvodnju

 
 Alfa Romeo

Alfa Romeo je prije nekoliko tjedana na oduševljenje svih obožavatelja diljem svijeta predstavila Giuliju u GTA i GTAm izvedbama, i tako najavili povratak kultne oznake GTA koji su zadnji put vidjeli na modelima 156 GTA i 147 GTA. A neki od vas možda se sjećaju koncepta Mito GTA. Riječ je zapravo, tehnički, o zadnjem GTA modelu prije spomenute Giulije. Alfa Romeo je naime u Ženevi 2009. godine prikazala konceptni Mito GTA sa 1,75-litrenim turbobenzinskim četverocilindrašem snage 240 KS uparenim sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

U to doba su ga predstavili kao konceptni model u završnoj fazi prije proizvodnje. Nažalost, serijska izvedba nikad nije zaživjela, a kada gledamo današnje hot-hatch modele, prava je šteta da se i Mito nije uključio u ovu "utrku", budući da gore spomenute brojke zvuče odlično, a s obzirom na vozne karaktesitike Alfa Romeo modela sigurni smo kako bi užitak u vožnji bio na maksimumu.

Talijanski proizvođač tvrdio je da Mito GTA do stotke stiže za samo 5 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 250 km/h. Odlične su to brojke kojima bi ova jurilica ušla u teritorij modela poput MINI JCW-a, Fiata 500 Abartha, a ako gledamo u današnje vrijeme i nadolazećeg Hyundaija i20N te Toyote Yaris GR. Nadalje, vizualno se isticala karbonskim dodacima, masivnim difuzorom i 20 mm nižom podnicom.

I dok je sve već praktički bilo spremno za testiranja i daljnji razvoj za prikazivanje gotovog serijskog modela, talijanskog je proizvođača zahvatila financijska kriza, pa su spomenuti troškovi u tom trenutku jednostavno bili neopravdani. Novac FCA grupe tako je usmjeren na Abarth modele te sportsku Alfu 4C, a san svih da će Mito dobiti hot-hatch izvedbu propao je...Ipak, budući da je sada Giulia najavila veliki povratak GTA oznake, tko zna, možda će i neki drugi Alfa Romeo modeli u skoro budućnosti dobiti istu oznaku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:15