CIJENE IDU U NEBO

KOLEKCIONARI LUDI ZA STARIM DEFENDEROM: Primjerak iz 1997. godine koji se promijenio čak 7 vlasnika na aukciji se prodaje za 250.000 dolara!

 Gooding & Company Inc.

Kolekcionari u SAD-u ali i diljem svijeta polako se spremaju za još jednu aukciju u Arizoni na kojoj će različite aukcijske kuće ponuditi neke od impresivnih modela koje imaju u svojoj ponudi.

A jedan od modela koji će nekim kolekcionarima biti posebno zanimljiv je – Land Rover Defender 90.

Riječ je o modelu za čiju prodaju je zadužena aukcijska kuća Gooding & Company Scottsdale, a prema prvim procjenama trebao bi postići paprenu cijenu od 200 do 250 tisuća dolara!

Gooding & Company Inc.

Kada bi se takva predviđanja ostvarila, bio bi to jedan od najskupljih Defendera u povijesti! Iako je Land Rover na salonu u Frankfurtu predstavio novu generaciju (nakon što se nekoliko godina mislilo da ovaj model ide u mirovinu), čini se kako među ljubiteljima brenda stari model i dalje ima poseban status te kako će dolaskom nove generacije cijene prethodnika i dalje rasti.

Nekima se možda sviđa jednostavnost prethodnika koji, za razliku od nove generacije, nije bio krcat tehnologijom.

Gooding & Company Inc.

Foto: Gooding & Company Inc.

Osim toga, kupci „preko bare” ostali su zakinuti budući da je Land Rover bio suočen sa strogim sigurnosnim propisima u SAD-u te su stoga 1997. godine odlučili „zatvoriti” priču s Defenderom ponudivši 300 primjeraka u sklopu posebne „Limited” verzije. Ovaj primjerak upravo je 300-ti po redu, a baš kao i ostali iz te serije ispod poklopca skriva 4,0-litreni V8 motor uparen s automatskim mjenjačem.

Zanimljivo je da je dosad promijenio čak 7 vlasnika, no na brojčaniku stoji tek 36,000 milja (oko 57,936 kilometara). Ako ovaj model proizveden 1997. godine i postigne očekivanu cijenu od 250.000 dolara, to ipak neće biti najskuplji Defender, budući da taj rekord drži 2-milijunti model koji je sišao s proizvodne trake 2015. godine, a za kojeg je anonimni kupac keširao čak 550.000 eura!

Ipak, ovdje je riječ o 18 godina starijem modelu pa gore spomenuta cijena djeluje impresivno. Čini se kako kupci i kolekcionari uistinu vole stare Defendere. Aukcija je na rasporedu 17. i 18. siječnja te ćemo tada znati kakva će biti sudbina ovog kultnog modela.

Gooding & Company Inc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:19