NIJE SE NI ZAGRIJAO

Koliko je brz hiperautomobil SSC Tuatara pokazuje video gdje je Veyrona ostavio u oblaku prašine

Američki SSC Tuatara u petoj brzini postiže 387 km/h pri 7000 okretaja, a još su dva stupnja na raspolaganju i granica na 8000/ min
Tuatara vs. Veyron
 Youtube screenshot

Američki SSC (nekadašnji Shelby SuperCars) već neko vrijeme najavljuje serijski hiperautomobil Tuatara s najavljenim performansama koje obaraju s nogu. No, osim pokazivanja za javnost na izložbi Pebble Beach Concours d'Elegance u Montereyu prije dvije godine i nekoliko videa u vožnji, zapravo službeno još nema ništa opipljivo od SSC-a po pitanju Tuatare. Taj je hiperautomobil zamišljen kao nasljednik SSC Ultimate Aera koji se maloserijski proizvodio od 2004. do 2013. i koji je prema Guinnessu slovio kao najbrži serijski automobil na svijetu 2007. godine, s postignutom brzinom od 412.28 km/h. Tako je bilo sve do 2010. godine i rekordne vožnje Bugattija Veyrona Super Sport.

Sada je nasljednik Tuatara koji bi ove godine napokon trebao ući u seriju (razvoj traje od 2011.), na pistu izašao na megdan s Bugattijem Veyronom, a ovaj video prenosimo jer je jedan od rijetkih uradaka koji pokazuje puni potencijal američkog hiperautomobila.

Video Youtubera TheStradmana daje nam dobar prikaz koliko je SSC Tuatara zapravo brz. A, da vam ne kvarimo gledanje, spomenimo tek da su Tuatara i Veyron krenuli izjednačeno, no ubrzo Tuatara odnosi pobjedu, rekli bismo "da se nije ni oznojila".
Veyron nije imao šanse. Kasnije u videu youtuber sjeda u kabinu Tuatare s osnivačem tvrtke Jerodom Shelbyjem (nije u srodstvu s velikim Carrollom Shelbyjem) te se s lakoćom lansiraju do 398,4 km/h za samo pola milje.
Još je impresivnija činjenica što Tuatara u petoj brzini postiže 387 km/h pri 7000 okretaja, a još su dva stupnja na raspolaganju i granica na 8000/ min.
To govori o potencijalu 5,9-litrenog V8 benzinca potpomognutog s dva turbo punjača koji postiže 1750 KS na etanol ili 1350 KS na standardni 91 oktanski benzin.

U SSC-u kažu kako je Tuatara sposobna za 300 milja na sat ili 492 km/h no to ostaje za vidjeti. Glavni konkurent Bugatti Chiron prošle je godine u prototipnoj varijanti Super Sport 300+ s 1599 KS već postigao 490.48 km/h na testnoj stazi Volkswagena Ehra-Lessien, a premda je riječ o pretprodukcijskom modelu, njemački TÜV je verificirao "probijanje" brzinske barijere od 300 milja na sat. Na potezu je SSC...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10