SIGURNOST PRIJE SVEGA

KONAČNO KORISNA INOVACIJA Nova tehnologija Volkswagena registrira drijemanje vozača ili da je zaspao za volanom, a evo kako izgleda ekstremno buđenje

 
 Stefano Cavoretto / Alamy / Alamy / Profimedia

Duga vožnja po noći zna biti itekako zahtjevna, a stvari se dodatno kompliciraju ako se vozač nije naspavao prije puta. Tu stvari postaju opasne, a nova tehnologija iz Volkswagena brine se za sigurnost vozača i putnika u takvim uvjetima.

Naime, prema nedavnom istraživanju, čak jedna petina vozača priznala je kako je barem jednom „zadrijemala” za volanom prilikom vožnje noću, prenosi DailyMail. Osim toga, čak 62 fatalne nesreće prošle godine u Velikoj Britaniji dogodile su se upravo zbog ovog razloga.

Uz nove automobile koji dolaze sa sve naprednijom tehnologijom i sigurnosnim sustavima te bi se brojke, nadamo se, trebale smanjiti u cijelom svijetu.

Tako je Volkswagen, nakon što su proveli vlastito istraživanje u kojem su otkrili zastrašujuće brojke (22 posto vozača je barem jednom na trenutak zadrijemalo za upravljačem, 4 posto ih je zaspalo, dok 8 posto njih tvrdi da se boje vožnje po noći zbog straha od toga da će zaspati za upravljačem) predstavio novi sigurnosni sustav „Emergency Assist” koji analizira vozača i njegovu pozornost.

Ako otkrije da vozač nije fokusiran na cestu (slučaj kod drijemanja/spavanja), senzori tada provjeravaju aktivnost po pitanju gasa, kočnice i upravljača i brzo kreće u prilično ekstreman proces „buđenja”.

I dok ostali proizvođači u ovom slučaju najčešće koriste vibracije na volanu ili određeni alarm, Volkswagenov prvi korak u buđenju vozača je iznimno kratko, ali naglo kočenje (prije toga uz pomoć sva četiri pokazivača smjera upozorava vozače iza na opasnost) koje bi trebalo protresti i probuditi vozača.

Zatim slijede nagle promjene smjera unutar trake uz koje se automobil počinje tresti i naginjati što bi trebalo dovesti do buđenja. Ako se ni tada ne postigne rezultat, kreće proces kontroliranog zaustavljanja...

Tehnologija koja spašava živote nudi se u Touaregu po cijeni od 990 funti koliko je nadoplata za Drivers Assistance Plus paket.

„ Sigurnost je najvažnija za Volkswagen, a Touareg ima brojne impresivne tehnološke inovacije koje mogu transformirati iskustvo vozača noću. “ - izjavio je voditelj proizvoda u Volkswagenu UK Brian Luckie...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:13