POTRES NA TRŽIŠTU

KORONA VIRUS ZAUSTAVIO RAST CIJENA MODERNIH KLASIKA Tako su dosad traženi Ferrari V12 modeli sada pristupačniji od primjerice Toyote Supre Mk IV

 

Vrijednosti superautomobila na tržištu modernih klasika, upravo su počele padati, a jedan od najboljih indikatora jest cijena za koju je prodan ovaj vrhunski Ferrari 550 Maranella.

Naime, putem aukcijske stranice Bring a trailer, kupac ga je dobio za tek 110.000 dolara.

Dakle, da će balon, točnije nevjerojatan rast cijena modernih klasika što su svi najavljivali jednom pući, upravo se dogodio.

Bring A Trailer

Tako se konkretni Ferrari 550 Maranello iz 2000. godine s 5,5-litrenim V12 atmosfercem od 485 KS i 568 Nm uparen s ručnim mjenjačem (slovi za "jednoroga" među entuzijastima) nije ni približio očekivanoj cijeni od 170.000 dolara (koliko su dosad vrijedili na tržištu, u mint stanju i s malo kilometara).

Tako je ispalo da je cijenom sada došao na razinu na kojoj trenutne vlasnike mijenjaju Toyote Supre 2JZ Mk IV.

Očigledno je virus korona koji vlada svijetom napravio svoje zaustavivši i tržište sportskih youngtimera koje je dosad bilježilo galopirajući rast cijena brojnih modela.

Očigledno, neki prodavači sad nemaju izbora te pošto-poto "izvlače" uloženo snažnim spuštanjem cijena, što pak pogoduje onima kojima su željeni modeli postali preskupi zbog visokih cijena.

Uglavnom, nikad nije bilo povoljnije dobiti Ferrarijev veliki Gran Turismo kojeg pokreće V12 atmosferac uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem s čuvenom kromiranom kuglom.

Posebice zato što se Maranello nudio isključivo s "manualcem" prije početka "single clutch" ere i "uški" iza upravljača koje je Ferrari upakiravao u priču "vozite s osjećajem poput vozača F1".

Konkretni auto koji do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi i vozi do 320 km/h prešao je tek 32.000 kilometara u 20 godina i u sjajnom je tvorničkom stanju...

Na koncu, mi se pitamo, kakvo je to vrijeme došlo gdje jedna, ipak Toyota, vrijedi više od rasnog talijanskog V12 bolida iz Modene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:48