VAZDA GAZDA

MILIJUNAŠ IZ NJEMAČKE: ovaj Mercedes 200D star 25 godina dosad je bez generalke odradio točno 1,000.000 kilometara!

Zanimljiva priča stiže iz Sindelfingena: Michael Nickl zaposlenik je u Mercedesovoj tvornici, a njegov Mercedes vjerno ga služi već 25 godina. Ukupni troškovi održavanja zasad iznose pozamašnih 58 tisuća eura
 Mercedes

Zaposlenik Daimler AG grupe Michael Nickl iz Sindelfingena sa svojim je Mercedesom 200 D W124 napravio milijun kilometara. Auto je kupio 1992. godine, 5 godina nakon što je počeo raditi za Mercedes. Pritom je dobio popust za zaposlenike, pa je preuzeo potpuno novi auto u tamno plavoj boji s dizelskim motorom snage 75 KS, a odlučio se i na dosta dodatne opreme pa tako auto ima šiber, centralno zaključavanje, radio, naslon za ruke i stražnje naslone za glavu. U proteklih 25 godina vozio ga je svakodnevno, a prosječna potrošnja iznosila je 6 litara na 100 kilometara.

Foto: Mercedes

Nickl je 1992. godine imao plan kupiti auto (s popustom za zaposlenike) i nakon godinu dana prodati ga po većoj cijeni nego što je platio. Ipak, zbog lošeg glasa dizela u to doba cijene su pale, pa mu se taj naum nije ostvario. Tada je odlučio zadržati auto, a zanimljivo da ga vozi i dan danas. 55-godišnjak inače i dalje radi u Mercedesovoj tvornici. Zadužen je za model GLE.

U 25 godina vožnje, njegov Mercedes se, kao i ostali modeli linije W124, pokazao iznimno kvalitetnim i pouzdanim. Od većih popravaka ističe promjenu spojke koja je izdržala čak 445 tisuća kilometara. Promijenjen je i alternator te vodena pumpa, dok su ostali servisi vezani uz redovito održavanje. U 25 godina imao je jedan manji incident u kojem je udario vozilo ispred sebe, pa je morao mijenjati branik, masku i farove.

Iako je auto imao jako malo problema, uz redovite servise brojka potrošena na održavanje nije mala. Tako je u 25 godina vlasništva Nickl potrošio 58 tisuća eura na održavanje... Poput ovog Nicklovog mercedesa ima još primjera V124 dizela koji su okrenuli preko milijun kilometara, pa čak i kod nas u Zagrebu. Rekli bismo, vrijedna mazga koja ne zna za umor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:51