BRITANSKO ISTRAŽIVANJE

MOBITELI ZA VOLANOM: Prema objavljenom istraživanju jednako su opasni i putem hands free uređaja i treba ih potpuno zabraniti!

 
 nd3000 - stock.adobe.com

Britanski Institute of Advanced Motorists (IAM) RoadSmart pozvao je na razbijanje mita o tome da je u vožnji moguće obavljati nekoliko radnji istovremeno, ukazujući posebno na opasnost stalnog i sve raširenijeg korištenja telefona za upravljačem. Da je upotreba mobitela nesigurna i opasna, pa time i kažnjiva prema važećim hrvatskim, europskim i drugim zakonima, jasno je odavno, no ovaj poziv sada je usmjeren na to da u automobilima potpuno zabrani njihovo korištenje, čak i u slučaju hands free sustava.


Sudeći prema izvještaju naslovljenom cestovna sigurnost: Korištenje mobilnog telefona u vožnji, koji je upravo objavljen, “upotreba telefona u vožnji je opasna te može imati katastrofalne posljedice” i pritom treba imati na umu da je i komunikacija bez držanja telefona u rukama, bilo radilo se o hands free sustavima ili držanju telefona u krilu ili u ruci, ali ne na uhu, jednako opasna, pa možda i opasnija, te jednako dekoncentrirajuća za vozače. S druge strane, u IAM-u su svjesni da će se takva eventualna zabrana jako teško moći provoditi u praksi, pa umjesto čiste represije pozivaju i na edukaciju.


Službena statistika govori da je samo u Velikoj Britaniji u 2017. godini poginuo 43, a ozlijeđeno čak 773 ljudi koji su sudjelovali u nesrećama povezanim s upotrebom mobilnih telefona te da su te crne statističke brojke proteklih godina u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:57