AUKCIJA

Na oglasniku osvanulo vojno vozilo od kojeg je Audi preuzeo Quattro pogon koji ga je proslavio

Volkswagen Type 183 Iltis bio je rezultat potrebe zapadnonjemačke vojske za modernim vozilom poput Jeepa

VW Iltis Bombardier

 Bring-A-Trailer

Svaki moderni Audi s oznakom Quattro svoje postojanje duguje originalnom Quattru iz 1980. godine, kutijastom coupeu baziranom na limuzini 80. Međutim, taj originalni Quattro koji je i sam pobjeđivao na reliju nikada ne bi postojao da nije bilo ružnog vojnog kamiona koji se mučio da postigne maksimalnu brzinu 113 km/h.

image

VW Iltis Bombardier

Bring-A-Trailer

Volkswagen Type 183 Iltis (na njemačkom ‘tvor‘) bio je rezultat potrebe zapadnonjemačke vojske za modernim vozilom poput Jeepa, koji bi zamijenio staru trocilindričnu, dvotaktnu DKW Mungu. Volkswagen, koji je nedavno kupio različite marke Auto Uniona i upakirao ih u Audi, osvježio je Mungu i dodao 1,7-litreni četverocilindrični motor, čime je dobio ugovor s državom.

image

VW Iltis Bombardier

Bring-A-Trailer

I upravo je tijekom razvoja Iltisa 1976. godine, pri čemu je ružni džip na snježnim cestama ostavljao daleko snažnije automobile, Audijev inženjer Jorg Bensinger dobio ideju stvoriti serijski automobil s istom tehnologijom. Quattro je promijenio tijek povijesti relija, ali Iltis je također ‘kušao‘ malo natjecateljske slave, osvojivši Paris-Dakar 1980. godine.

image

VW Iltis Bombardier

Bring-A-Trailer

Ovaj Iltis proizveden je 1985. godine, kada su već originalne Quattro reli automobile pretekli strojevi Grupe B poput Peugeota 205 T16. Tehnički, to uopće nije Volkswagen Iltis, već Bombardier Iltis koji je proizveden u Kanadi za oružane snage zemlje, iako se sada nalazi u Gruziji.

image

VW Iltis Bombardier

Bring-A-Trailer

Opremljen je za vojne terenske komunikacijske dužnosti, s dvostrukim radio ‘jarbolima‘ i GPS-om. Sadrži i radio operatersku stanicu u stražnjem dijelu za sjedenje, a trenutno je na prodaji putem Bring-A-Trailer aukcijske platforme. Brojač kilometara prikazuje brojku od 3600 km, što je dosta nakon velike restauracije koju je dobio prošle godine.

image

VW Iltis Bombardier

Bring-A-Trailer

Sa svojim platnenim gornjim dijelom i bočnim stranama, bočno postavljenim kanisterom, kamufliranoj vanjštini i vanjskim antenama zasigurno izgleda kao da je odšetao ravno s bojnog polja. Zapravo, bilo bi ga zanimljivije vidjeti od starih vojnih Jeepova i Land Rovera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:27