BRŽI OD SUPERAUTOMOBILA

NAJBRŽI SUV NA SVIJETU: Toyota Land Cruiser Speed Racer postigla 370 km/h!

Na 5,7-litreni V8 motor dodani su turbo punjači, što je rezultiralo povećanjem snage na 2000 KS
 Toyota

Sjećate li se Toyote Land Cruiser Speed Racer koja je predstavljena prošle godine sa sajmu tuninga SEMA u Vegasu? Tada smo prenijeli proizvođačeve tvrdnje kako je dorađeni terenac spreman postići brzinu od 352 km/h. Mnogi su smatrali kako je to nemoguće, međutim Toyota je ovaj tjedan odlučila tu brzinu demonstrirati. Podsjetimo, na 5,7-litreni V8 motor dodani su turbo punjači, što je rezultiralo povećanjem snage na 2000 KS! Kako bi ostala stabilna pri visokim brzinama, stavljene su gevinde, a gume su također nove- Michelinove Pilot Supersport. Da je sve podređeno brzini govori i činjenica da su retrovizori zamijenjeni kamerama.

Foto: Toyota

Za obaranje rekorda u brzini (u kategoriji SUV vozila) u Toyoti su odabrali 4 kilometara dugu pistu u Kaliforniji. I ne samo da je ovaj, gotovo 3 tone težak terenac uspio postići najveću deklariranu brzinu, već je precizni GPS mjerač brzine pokazao krajnjih 370 km/h! Time je oboren prijašnji rekord u klasi terenaca koji je držao Brabus GLK V12, a postignuto vrijeme je bolje i od maksimalne brzine većine superautomobila.

Ipak, postoji kvaka. Naime, iako je tehnički ovo najbrži SUV na svijetu, riječ je o jedinstvenom projektu stvorenom od Toyote s ciljem pokazivanja moći, dok je spomenuti Brabus moguće nabaviti i koristiti na cesti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:39