AUKCIJA

Ne dopustite da vas oznake zavaraju, ovaj T3 je jedan od najrjeđih Porschea ikada napravljenih

Priča o ovom kombiju započela je 1985. kada su Porscheovi inženjeri trebali brzi način prijevoza rezervnih dijelova za reli automobil

VW T3 B32 by Porsche

 Porsche Classic Center

Koliko god super bili kombiji s kabinom, prilično je teško opravdati cijenu od 364.900 eura (2,75 milijuna kuna) za rabljeni VW T3. Ovaj konkretni primjerak ipak nije vaš tipični Transporter, budući da je ispod "kože" zapravo Porsche - i to prilično rijedak.

Priča o ovom kombiju započela je 1985. kada su Porscheovi inženjeri trebali brzi način prijevoza rezervnih dijelova za reli automobil 959 tijekom njegove kampanje Pariz-Dakar. Spori VW T3 smatran je nekompetentnim za držanje koraka s brzim relijem, zbog čega su krenuli s nizom modifikacija.

image

VW T3 B32 by Porsche

Porsche Classic Center

Najvažniji je bio dodatak straga postavljenog boxera iz Porschea 911 3.2 Carrere koji je proizvodio 231 KS (170 kW) i omogućavao najveću brzinu od 185 km/h. Snaga se prenosila na stražnju osovinu preko Porscheovog mjenjača, dok su nova postavka ovjesa i jače kočnice dovršile mehaničke nadogradnje.

image

VW T3 B32 by Porsche

Porsche Classic Center

Vizualno, B32 se razlikovao po prednjem i stražnjem pragu, setu 16-inčnih Fuchs naplataka, dodatnim bočnim otvorima za hlađenje motora i većoj ispušnoj cijevi. Unutrašnjost je bila presvučena kožom, iako su vrhunac Porsche značka na upravljaču i dodatni mjerači na donjem kraju središnje konzole.

image

VW T3 B32 by Porsche

Porsche Classic Center

Vjeruje se da je samo sedam primjeraka proizvedeno u Porscheovoj radionici u Welcherathu. Kombi koji nudi Porsche Classic Center Gelderland u Nizozemskoj pravi je primjerak posebno napravljen za Petera W. Schutza koji je u to vrijeme bio izvršni direktor Porschea.

image

VW T3 B32 by Porsche

Porsche Classic Center

Prema popisu, kombi ima Porscheov broj šasije i klasificiran je kao Porsche vozilo u njemačkim dokumentima. Proizveden je 1985., ali je prvi put registriran u srpnju 1988. i ima očitanje brojača kilometara od 130.770 km. Unatoč svojoj starosti, T3 je općenito u dobrom stanju, iako posebna boja "Pearl Mutter" zahtijeva neke radove na održavanju, ispušna cijev je zahrđala, a ploče prednjih vrata je potrebno ponovno tapecirati.

image

VW T3 B32 by Porsche

Porsche Classic Center

Modeli ograničene proizvodnje iz Zuffenhausena obično imaju visoke cijene, ali 364.000 eura a posebno izdanje rabljenog Volkswagen monovolumena zvuči pomalo pretjerano. Za usporedbu, Porsche 911 GT3 RS Tribute to Carrera RS prodaje se za 312.550 dolara (2,28 milijuna kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:30