KANADA I SAD

Nekad dobri susjedi, a danas ih tjeraju iz zemlje i devastiraju im vozila jer se boje Covida-19

Kako piše The New York Times, Kanađani sve više oštećuju automobile s registarskim pločicama iz Sjedinjenih Država
Registarske pločice
 Canada border service

Kanadu smo često percipirali kao prijateljskog susjeda Amerike sa sjevera, ali čini se da je koronavirus izludio i taj narod u strahu kako će ih "došljaci" iz Sjedinjenih Država zaraziti.

Kako piše The New York Times, Kanađani sve više oštećuju automobile s registarskim pločicama iz Sjedinjenih Država u očitom pokušaju da njihovi vlasnici otiđu i više se ne vrate.

Štete na automobilima nisu jedini problem, a kao izvještava kanadski CBC News već je bilo slučajeva fizičkog uznemiravanja i napada. Tako su se u jednom od zabilježenih incidenata dvije osobe jako uzrujale kada su u jednom kanadskom mjestu ugledale vozilo s registarskim pločicama savezne države Floride.


Vlasnik automobila bio je zapravo Kanađanin koji boravi u Sjedinjenim Državama, a policija oblasti Ontarija rekla je za CBC News da su ga muškarci naguravali rukama u prsa i zatražili da kaže zašto je u Kanadi.
U drugom slučaju, Kanađanin koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama i vozi službeni automobil s Michiganskim pločicama, pronašao je automobil izgreban ključevima.
Ovakvi su događaji postali vrlo česti pa se i premijer kanadske pokrajine Britanske Kolumbije na zapadu države koja graniči s američkom državom Washington na jugu, pozabavio tim pitanjem. Izjavio je kako bi "osobe iz SAD-a koje imaju američke registarske pločice i doživljavaju uznemiravanje ili se boje istog, trebali putovati u Kanadu javnim prijevozom."


Razlog: između SAD i Kanade je zatvoren sav promet osim za osobe u slučaju hitnosti, međutim postoje brojni izuzeci, a Kanađani su jako zabrinuti jer Amerikanci ne mogu svesti pandemiju Covida-19 na manju mjeru.
Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama je bilo 5,075.678 slučajeva Covida-19, dok ih je u istom razdoblju u Kanadi bilo 121.610.
Iako strah nije izgovor za vandalizam ili uznemiravanje, glasnogovornik policije oblasti Ontario, Jason Folz, rekao je za CBC : „Ljudi su pod stresom zbog Covida-19 i to se često manifestira na čudne načine. Uznemiravanje, oštećivanje imovine i fizičke prijetnje su očigledno neki od njih."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:49