KAKAV DRAGULJ!

Netko je platio čak 600.000 kuna očuvani rijetki Subaru Impreza iz 1999. godine. Evo i zašto

Model RB5 je bio dostupan samo u Velikoj Britaniji a krasile su posebni 17-inčni alu naplaci, prednja PIAA svjetla s RB5 poklopcima
Subaru Impreza RB5 WR Sport
 Contempo concept

Jedno od već zaboravljenih ograničenih izdanja Subaru impreze upravo je prodano u Hong Kongu. RIječ je o Subaru Imprezi RB5 WR Sport iz 1999. godine s malo kilometara, a netko je za auto izkrcao traženih 728.000 HK$ ili 600.000 kuna u bivšoj britanskoj koloniji.

Kad netko ponudi ovu generaciju Impreze s malo kilometara samo je po sebi "bingo" za kolekcionare, a još više ako je riječ o modelu koji je proizveden kao posveta preminuloj zvijezdi WRC-a Richardu Burnsu od strane britanskog specijalista za trkaće automobile Prodrive.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Izrađeno je samo 444 primjerka Subaru Impreze RB5 WR Sport, a od toga samo 170 za koje se vjeruje da su specificirani s nadogradnjom WR Sport samo za kolekcionare.

Kao i poznati Mitsubishi Lancer EVO VI Tomi Makinen Edition i ova je Impreza dobila ime po WRC zvijezdi. Posebni RB5 je zamišljen kaa slavljenički model povodom povratka britanske zvijezde relija Richarda Burnsa u Subaru tim koji vodi Prodrive. Burns se ranije utrkivao za Subaru ali ne kao stalni vozač. Slova 'RB' označavaju njegove inicijale, a '5' je broj pod kojim se utrkivao. Burns je u svojoj karijeri nastupio ukupno na 104 relija WRC-a, od sezone 1990. do 2003.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Pobijedio je na 10 utrka, a na pobjednički podij se popeo 34 puta. Najuspješnija sezona je bila upravo 2001. kada je postao svjetski prvak u reliju vozeći treću sezonu za volanom Suparu Impreze. Nekoliko godina kasnije, nažalost, u 34. godini 2005. godine je preminuo od posljedica tumora na mozgu.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Model RB5 je bio dostupan samo u Velikoj Britaniji a krasile su posebni 17-inčni alu naplaci, prednja PIAA svjetla s jedinstvenim RB5 poklopcima, Prodrive quichshift, klima uređaj i jedinstvene podne prostirke. Unutrašnjost su imala plava sjedala od alkantare i obloge s "antilop" efektom.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Usto, imao je posebnu Steel metalik plavu bojua karoserije, veliko stražnje krilo poput onog na modelu STi5, Prodrive elektronička jedinica upravljanja motorom... Dvolitreni turbo boxer motor ove Prodrive Impreze iz 1999. godine isporučivala je 240 KS i 350 Nm.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Konkretan pšrodani primjerak je 351 proizveden od ukupno 444 primjerka i označen je posebnom pločicom RB5 "RB 351" na središnjoj konzoli besprijekorne unutrašnjosti. Na satu ima nešto više od 6400 kilometara koji su odrađeni od kupnje 1999. do 2001. godinekada je automobil bio spremljen u grijanu garažu.

image
Subaru Impreza RB5 WR Sport
Contempo concept

Automobil je nedavno dovezen u Hong Kong, gdje je prešao tek 200 kilometara prije nego li je rpodan putem kuće Contempo Concept HK za prilično visok iznos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:09