ZA ZAGRIŽENE FANOVE

NIKAD SNAŽNIJI SAMURAJ: Subaru WRX STI S209 s 2,5-litrenim turbo motorom od 341 KS rezerviran je za 200 sretnika

 

Sjećate li se modela Subaru STI S208? Riječ je o vozačkoj poslastici koja je rezervirana za kupce u Japanu, a koja ispod poklopca motora skrivao 2,0-litreni turbak od 329 KS uz 432 Nm okretnog momenta. Izgleda kako je interes kupaca u SAD-u bio značajan, pa je japanski proizvođač odlučio ponuditi posebnu verziju za spomenuto tržište. Amerikanci su pritom dobili model kodnog imena STI S209 koji je pod svjetlima reflektora zasjao na salonu u Detroitu.

Foto: Subaru

Nastao je naravno na bazi modela WRX STI, preuzeo je dio tehnologije s WRX STI Nürburgring Challenge koncepta, a snaga 2,5-litrenog turbo motora pojačana je na 341 KS. Poboljšani su usis i ispuh, a snaga se prenosi isključivo putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača. Tu je i neizostavan pogon na sve kotače, dok se za zaustavljanje brinu Brembo kočnice. Subaru tvrdi kako je riječ o najsnažnijem modelu sa STI oznakom.

Subaru

Vozač će na raspolaganju imati tri načina vožnje: Intelligent, Sport i Sport Sharp (preporučuje se za utrke ubrzanja i vožnju na stazi). A za odlično držanje na stazi brine se Bilsteinov ovjes, kao i Dunlop SP Sport Maxx gume dimenzija 265/35 R19.

Subaru

Vizualne promjene odnose se na novi paket vanjštine (koji proširuje karoseriju), karbonski krov i masivni karbonski spojler straga. Kako ne bi bilo zabune, automobil na nekoliko mjesta ima oznake S209. Bit će proizvedeno samo 200 primjeraka pa će potencijalni kupci morati biti brzi. U ponudi su tek dvije kombinacije boja: plava karoserija sa sivim naplacima te bijela karoserija sa zlatnim naplacima (koja je dostupna na slikama). Cijene zasad nisu poznate, a na cestama (isključivo SAD-a) bi se trebali naći krajem godine...

Subaru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:07