IZNENAĐENJE

Octavia RS brža od Ferrarija 458 na kultnoj planinskoj cesti Transfagarasan

Rumunjski vozač prošli je tjedan oborio rekord na dionici planinske ceste u Rumunjskoj koji je dosad držao talijan u Ferrariju 458 Italia
 Facebook

Planinska cesta Transfagarasan svakako je jedna od najspektakularnijih na svijetu. Prema nekadašnjem voditelju Top Geara, Clarksonu, riječ je o najboljoj cesti za vožnju na svijetu, a u njenu su se atraktivnost uvjerili i naši reporteri posvjetivši je čak dva puta. Rekord na stazi do prošlog je tjedna držao talijanski vozač sa svojim Ferrarijem 458 Italia. Ipak, prošli tjedan njegov rekord oborio je rumunjski vozač u, ni više ni manje nego- Škodi Octaviji RS.

Facebook

Prošle godine talijanski vozač Fabio Barone odlučio je postaviti rekord na toj cesti što se pokazalo pravim pothvatom, a za potrebe postavljanja rekorda zatvoren je dio ceste na kojem se rekord obarao (dionica od 12,3 kilometara). Talijan je stazom projurio u svom Ferrariju 458 i postavio vrijeme od 9 minuta i 13 sekundi. Treba napomenuti kako je Barone inače poznat po obaranju rekorda po poznatim dionicama diljem svijeta, a ujedno je i predsjednik kluba vlasnika Ferrarija.

Prošli tjedan rekord je oborio rumunjski vozač Andrei Mitrasca, poznat kao jedini Rumunj koji se natjecao na brdskoj utrci Pikes Peak. Najzanimljivija činjenica ipak je ta da je za taj pothvat koristio novu Škodu Octaviu RS. Auto je bio serijski, a jedina izmjena bile su gume (Dunlop SP Sport Maxx). Andrei je također imao suvozača. Prijašnji rekord "skinuo je" za čak 47 sekundi. Rutu je odvozio za 8 minuta i 26 sekundi.

Facebook

Kako bi sve bilo službeno, obaranje rekorda nadzirala je rumunjska automobilska federacija, a mjerenje se odvijalo sa službenim TAG Heuer uređajima. Andrei je na svom Facebook profilu zahvalio svim ljudima koji su mu pomogli u ovom pothvatu za kojeg se, kako kaže, odlučio jer ove godine nije nastupao na Pikes Peaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:45