POLICAJCIMA OMILJENA

Od Novog Zelanda do Armenije: U ovih 17 zemalja prijestupnicima se tresu gaće kad ugledaju Škode!

Donosimo popis svih zemalja (koje imaju i nemaju vlastitu proizvodnju automobila) koje za potrebe policije koriste Škoda modele
Policijske Škode
 Škoda

Sasvim logično, kad se kupuju vozila za državne službe svaka nacija koja ima vlastitu proizvodnju automobila preferira domaće marke. Tako je na primjer Škoda samo policiji u Češkoj isporučila više od 20.000 vozila od 1993. godine do danas.

Ipak kuriozitet i svojevrsni fenomen je taj što su Škoda modeli omiljeni za potrebe policije i u brojnim drugim zemljama, a još se živo sjećamo kako su od kraja 2010. godine i u Hrvatskoj patrolirale stotine Octavia i Octavia Combi modela, i to punih 15 godina kroz nekoliko generacija.

image
Hrvatska policija
Danijel Soldo/CROPIX

Nije tajna da i danas policija koristi još poneki primjerak prethodnih generacija Octavije i Superba kao neoznačene automobile u potrazi za prometnim i prijestupnicima svih vrsta. Isto tako osim zemalja s popisa dolje, Škode su kao policijske automobile koristile i Poljska, Portugal, Rusija, Slovačka, Estonija, Mađarska...

image
Poljska policija
Profimedia

Donosimo popis zemalja (koje imaju i nemaju vlastitu proizvodnju automobila) koje trenutno koriste Škode za policiju prema čemu je češka marka rekorder...

1. Češka

Trenutno se na cestama Češke nalazi 865 policijskih vozila treće generacije Škode Octavije. Osim klasičnih policijskih svjetala, naljepnica i drugih značajki, posebnost je kod nekih modela poseban cjevasti okvir sprijeda koji je postavljen kako bi zaštitio posadu vozila tijekom jurnjave za drugim automobilima i prilikom PIT manevra (tehnika intervencije za "izguravanje" s ceste drugog automobila u vožnji) što se posebno često primjenjuje u SAD.

image
Češka policija
Škoda

Okvir je montiran na ojačani prednji odbojnik, ima crni premaz i teži 19,8 kilograma. Može sigurno gurnuti ili zaustaviti automobil težak do tone i visine najmanje dva metra s ceste.

Nadalje, češka policija nedavno je nabavila i Kodiaq modele koje pokreće 2.0 TSI benzinski motor snage 140 kW u kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Naravno, opremljeni su pogonom na sve kotače, što je osobito povoljno u zimskim uvjetima ili na nepristupačnom terenu.

image
Česka policija
Škoda

U floti postoje i vrhunski karavani Superb Combi za presretače u varijanti opreme Ambition, s 2.0 TSI motorom od 206 kW, DSG mjenjačem, pogonom na sve kotače i prilagodljivom šasijom, a najveća brzina im iznosi 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 5,8 sekundi.

Osim uobičajenih policijskih tehnologija, poput plavih svjetala i radija, opremljene su sustavom kamera visokih performansi za čitanje registarskih oznaka vozila ispred i iza

vozila. Veliki prtljažnik s posebnim nastavkom za potrebe prometne policije služi i kao mobilni ured.

2. Velika Britanija

Britanske hitne službe već više od 110 godina koriste automobile s trepćućim plavim svjetlima. Tako im je 2020. godine Škoda isporučila 491 primjerak Octavije, Superba i Kodiaq. Kako britanska policija ide u korak s vremenom, prvi električni terenac marke Škoda ove je godine dodan u flotu.

image
Policija Velike Britanije
Škoda

Enyaq iV u policijskim bojama može prijeći do 535 kilometara s jednim punjenjem, a gotovo prazna baterija može se napuniti do osamdeset posto kapaciteta u 38 minuta.

Britanskim policajcima na raspolaganju je i Škoda Octavia RS snage 180 kW za potjere, koja od 0 do 60 ubrzava za 6,6 sekundi. Vrijedi spomenuti i posebno prilagođeni Kodiaq, čiji je prtljažnik pretvoren u mobilnu kutiju za policijske pse.

image
Policija Velike Britanije
Škoda

Dvije odvojene kutije su klimatizirane, a temperaturom se može upravljati s prednje strane vozila. Ako su psi u opasnosti i stražnji dio vozila se ne može otvoriti, mogu sigurno izaći iz kutija u unutrašnjost vozila kroz stakleni prozor na šarkama.

3. Novi Zeland

Škoda je nedavno pobijedila za policijska vozila na novozelandskom natječaju i ove će godine dobiti 355 vozila.

image
Policija Novog Zelanda
Škoda

U sljedeće četiri godine slijedi još 450 do 500 vozila godišnje. Isporučeni modeli su Superb Combi s 206 i 162 kW i Kodiaq sa 132 kW. Novozelanđani također razmatraju uvođenje Superba iV kao hibridno vozilo.

4. Armenija

image
Policija Armenije
Škoda

Policijska uprava glavnog grada Erevana kupila je ove godine 150 Octavija i prvi put koristi vozila marke Škoda kao patrolna vozila u zemlji. Vozila će biti opremljena snažnijim akumulatorima, LED svjetlima, reflektorima od 360 stupnjeva i drugim posebnim uređajima.

5. Bosna i Hercegovina

image
Policija BiH
Škoda

Sarajevska policija kupila je prvih deset Octavia 2018. godine, nakon čega je godinu dana kasnije slijedilo još stotinu za nacionalne policijske snage.

6. Bugarska

image
Policija Bugarske
Škoda

Bugarska policija ima ukupno 344 Škode Rapid, posebno opremljene snažnijim akumulatorom i snažnijim alternatorom, iako su to standardni Škoda dijelovi, a ne prilagođeno rješenje.

7. Finska

image
Finska policija
Profimedia

Škoda modeli u policijskim bojama i "u civilu" nalaze se u "zemlji tisuću jezera" već nekoliko godina. Oko 180 vozila koristi se za policijske operacije, dok policijska uprava ima i 32 "civilna" vozila bez policijske opreme. Modeli koji se koriste u Finskoj su Octavia i Superb. Lokalna policija koristi lokalne tvrtke koje ih pretvaraju i opremaju radarima, kamerama, posebnim radijima i, naravno "sirenama" i naljepnicama.

8. Francuska

image
Francuska žandarmerija
Škoda

Fabiju, Karoq, Kodiaq, Octaviju i Scalu koristi francuska policija, a u posljednje tri godine isporučeno je gotovo 1700 vozila.

9. Gruzija

image
Policija Gruzije
Škoda

I u Gruziji ulicama patroliraju policijska vozila marke Škoda. Nakon nekoliko stotina vozila koja su otamo stavljena u promet u posljednjih osamnaest godina, gruzijski su dužnosnici nedavno preuzeli 80 novih generacija Octavia. Osim toga, gruzijska je policije ove godine ojačane s četiri nova modela Scala.

10. Italija

image
Talijanska policija
Škoda

Na Apeninskom poluotoku postoji nekoliko stotina Octavia i Superba u policijskim bojama. Talijanska policija kupila je gotovo 1100 vozila od 2012. godine.

Zanimljive značajke uključuju odjeljak za automatsko oružje između prednjih i stražnjih sjedala, namjenski organizator opreme u prtljažniku te naprednu komunikaciju i GPS tehnologiju.

11. Izrael

image
Policija Izraela
Profimedia

Nekoliko stotina Octavia i Superba bilo je u službi izraelske policije u posljednjih pet godina, u službi patrolnih te neoznačena vozila.

12. Litva

image
Policija Litve
Profimedia

Litavski policajci voze Škode od 2008. godine i vrlo su zadovoljni. Koriste oko 200 Octavija, Yetija i Superba s tradicionalnom policijskom opremom, uključujući pregrade rešetke i modificirane stražnje dijelove.

13.Latvija

image
Policija Latvije
Škoda

U Latviji policija vozi 52 Octavije i 37 Superba, od kojih se mnogi koriste kao civilna vozila za kontrolu prometa.

14. Austrija

image
Policija Austrije
Škoda

Vozila marke Škoda dio su opreme austrijske policije od 2006. godine. Octavia Combi 4x4 i Kodiaq, također s pogonom na sve kotače, čine većinu od približno dvanaest stotina vozila u voznom parku. Ostale Octavije i Superb koriste kao civilna vozila.

Zanimljivo je da policija vozila kupuje na temelju trogodišnjeg ili četverogodišnjeg najma - pa je važan čimbenik da je policijska oprema instalirana "neinvazivno" i može se ukloniti jednostavno i bez traga.

15. Srbija

image
Policija Srbije
Profimedia

Više od 2500 Octavija i Scala koji su opremljeni svjetlosnim i zvučnim signalnim sustavima i posebnim radijskim aparatima, također je na cestama na srpskim cestama. Škoda je godinama jedna od najpopularnijih marki u zemlji.

16. Španjolska

image
Španjolska civilna garda
Škoda

Desetci modela Octavia i Karoq ulazi u službu španjolske policije svake godine od 2018. godine.

17. Ukrajina

image
Policija Ukrajine
Škoda

Modeli Rapid, Octavia, Superb i Kodiaq mogu se vidjeti na ukrajinskim ulicama. Ukrajinska policija ih je u posljednje tri godine preuzela 1200 primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:10