DANAS VRIJEDI PUNO

Ovo je automobil za kojim i danas žali Jeremy Clarkson: ‘Nikad nisam trebao prodati taj dragulj!‘

Osim što je ispričao priču o auto koji nikad neće prežaliti rekao je i da dok je živ neće kupiti električni automobil
Jeremy Clarkson
 Youtube screenshot, BMW

BMW 3.0 CSL (e9) jedan je od najpoznatijih automobila koje je BMW ikad napravio, a jednog je nekad posjedovao i Jeremy Clarkson. Međutim, rastao se s autom za jako malo novca u zamjenu pa je rekao kako je to automobil za kojim najviše žali što je prodao.

U novom videu koji je objavljen na Drivetribe Youtube kanalu, voditelj The Grand Toura otkriva da je automobil prodao za otprilike 3000 funti. Ne otkriva kada se to dogodilo, ali da ga je držao u svojoj garaži do danas, mogao je lako postići šest brojki, a ako je riječ o potpuno originalnim primjercima s malom kilometražom cijena im se kreće oko 200.000 eura.

BMW je model 3.0 CSL izradio kao specijalni model za homologaciju trkaćeg bolida za natjecanje na Europskom prvenstvu turističkih automobila.

Izvedba CSL se razlikovala od ostalih 3.0 modela jer je bio olakšan gdje god se to moglo: vrata te poklopaca motora i prtljažnika izrađeni su od aluminija, dok je staklo bočnih prozora zamijenjeno Perspexom. Izgrađeno je samo 1265 primjeraka, a od toga je 500 prodano u Velikoj Britaniji, što znači da je Clarkson imao prilično rijedak automobil u svom posjedu.

Primjerci izrađeni za modelsku godinu 1972. dolazili su s 3,0-litrenim šestocilindričnim rednim motorom, dok su oni proizvedeni 1973. godine imali veći 3,2-litreni motor od 203 KS pri 5600 okretaja u minuti i s okretnim momentom od 286 Nm.

Clarkson u videu raspravlja o nizu drugih tema pa izjavljuje i da su mu Bentley Continental GT i Range Rover među omiljenim automobilima koji nisu sportski modeli kao i da dok je živ neće kupiti električni automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:42