SKUPI OLDTIMER

Ovo je najskuplja ‘Golf dvojka‘ ikada. Košta više od novog Golfa R i Mercedesa E-klase

Cijenu je dodatno podigla činjenica da se radi o modelu proizvedenom u ograničenoj seriji od samo 71 primjerka

1989. Volkswagen Golf G60 Limited

 4 Star Classics

Prosječni Golf dvojka je legenda ovih prostora no danas je sve rjeđi. U oglasnicima se, ovisno o stanju i kilometraži, prodaje od 1000 eura, a zaista dobro očuvani primjerci mogu koštati do 4000 eura. No to je ništa u odnosu na ovu specijalnu izvedbu koja se trenutno prodaje za nevjerojatnih 93.600 eura (703.490 kuna).

Krajem devedesetih godina pojam za Golfa u tadašnjoj Jugoslaviji je bio dizel iz TAS-a, a u ostatku Europe model GTI sa 112 KS. Rijetki sretnici su mogli uživati u Golfu GTI 16v sa 139 KS ili u G60 s problematičnim kompresorom i 160 KS. Na vrhu ponude je bio egzotični Golf Rallye s pogonom na sve kotače, četvrtastim svjetlima i 160 KS. Njime je Volkswagen pokušao ući u Svjetsko reli prvenstvo i napasti Lanciu Deltu Integrale, ali taj pokušaj je neslavno propao. Ipak, Rallye Golf je danas traženi oldtimer, a cijene savršeno očuvanih ili restauriranih primjeraka dostižu i 30.000 eura.

No postoji još jedna egzotična verzija "Golfa dvojke" koje se rijetko tko sjeća. Volkswagen je s "dvojkom" zaista bio otišao u ekstreme. Golf G60 limited imao je čak 210 KS, što je i po današnjim standardima mnogo u kompaktnoj klasi. I ubrzanje do 100 km/h za oko 6 sekundi bilo je blizu razine tadašnjih superautomobila.

Za razliku od Golfa Rallye, ali i običnog GTI-a ovaj je imao decentniji vanjski dizajn s običnim jednostrukim okruglim prednjim svjetlima i bez previše dodatnih spojlera: jedino što je otkrivalo posebnost ovog auta bila je dvostruka ispušna cijev, prednji drugačiji odbojnik, posebni naplatci i mala plava pločica s natpisom Volkswagen Motorsport sprijeda i straga. Po svemu drugome ovaj je auto izgledao skoro isto kao susjedov model iz TAS-a.

Upravo ta kombinacija decentnog izgleda i velike snage učinila je automobil vrlo cijenjenim oldtimerom danas. Cijenu je dodatno podigla činjenica da se radi o modelu proizvedenom u ograničenoj seriji od samo 71 primjerka.

Ovih dana se na internetskoj stranici britanskog prodavača klasičnih vozila "4 Star Classics" u ponudi našao jedan Golf G60 Limited, preciznije model s rednim brojem 17. Auto je prešao 108.900 kilometara, ima novu boju te restauriranu unutrašnjost i izgleda poput novog. Također, dorade na motoru zaslužne su za to da juri i brže nego kad je bio novi. Cijena ovog automobila je nevjerojatnih 79.990 funti (93.600 eura).

Koliko je ovaj Golf vrijedan oslikava i usporedba s drugim klasičnim modelima koje prodaje isti prodavatelj. Golf II G60 Limited je primjerice skuplji od Mercedesa 300 SKL iz 1989, legendarnog Lotusa Esprita, Citroëna SM-a i BMW-a M635 CSI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 08:12