NAJVEĆI IZNOS IKAD

OVO JE NAJSKUPLJE PARKIRNO MJESTO NA SVIJETU! Bogataš iskeširao 6,500.000 kuna za osiguran parking u poslovnoj zgradi

 
Ilustracija parkinog mjesta u poslovnom tornju u Hong Kongu
 REUTERS

Cijene parkinga često znaju biti popriličan problem za vlasnike limenih ljubimaca. Računica je jasna – automobila je sve više, sve se više ljudi seli u gradove, a broj parkirnih mjesta ipak je ograničen i ne raste istim tempom.

To dovodi do često paprenih cijena u centru gradova. Ipak, ono što viđamo kod nas, primjerice 12 kuna za sat vremena parkinga u centru Zagreb, prava je šala za ovaj slučaj koji ćete sada pročitati.

Naime, jedan vozač u Hong Kongu je platio gotovo milijun dolara ili 6,5 milijuna kuna za jedno parkirno mjesto u garaži! Da, dobro ste pročitali – gotovo milijun dolara samo kako bi mogao parkirati svog limenog ljubimca u centru grada.

Profimedia

Prema pisanju South China Morning Post-a, s cijenom od točno 969.000 dolara ovo je najskuplje parkirno mjesto na svijetu! S obzirom na to da spomenuto parkirno mjesto ima oko 12 kvadratnih metara, ispada da je po kvadratnom metru ovaj vozač keširao više od 80 tisuća dolara, što je više nego 4 puta skuplje od prosječne cijene kvadrata stana na Manhattanu!

China Morning Post nadalje prenosi kako je poslovna zgrada „The Center” sa 73 kata u čijoj je garaži prodan stan ujedno i najskuplja komercijalna građevina ikad prodana, i to po cijeni od 5,5 milijardi dolara!

Mjesto B1-1023 jedno je od četiri mjesta koje je pripadalo tajkunu Johnnyju Cheungu Shunyeeu, a navodi se kako je mjesto prodao svojem susjedu.

A car park or 'grid' valued at over HK$ 4,000,000 (0,000) is seen in an underground parking garage in a luxury residential complex in Hong Kong, China May 7, 2018. Picture taken May 7, 2018. REUTERS /Ed Giles - RC17A0FE0910
REUTERS

Cijela prva etaža na kojoj se mjesto i nalazi rezervirana je za vlasnike poslovnih prostora, a ima i posebna vrata kroz koja je ulazak u centar nakon parkiranja olakšan.

Uz to, ovako znate „vaše susjede” koji će ipak paziti prilikom otvaranja vrata i uparkiravanja, jer u slučaju ogrebotina na vašem ljubimcu oni će biti prvi osumnjičenici. Možemo samo zamisliti koje su cijene stanova u spomenutoj zgradi, a ko znamo da prosječan stan trenutno u Hong Kongu stoji 1,2 muilijuna dolara zbog booma cijena nekretnina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:49