IMPRESIVNE BROJKE

OVO JE TOP 5 NAJPRODAVANIJIH MODELA NA SVIJETU: dominacija Japanaca, prvi na listi 2019. godine prodan u gotovo 1,5 milijuna primjeraka!

 

Popularnost različitih modela drugačija je od tržišta do tržišta, pa tako model koji je iznimno popularan na jednom kontinentu ili državi ne mora biti među najprodavanijima u drugoj. Na to utječu trendovi, preferencije kupaca kao i financijsko stanje istih. Ipak, u svijetu postoje određeni modeli koji se "svugdje vole". Ovim putem donosimo popis top 5 najprodavanijih modela na svijetu i to prema podacima kompanije Global Auto Database koja prikuplja informacije i brojke iz preko 300 službenih izvora.

5. Honda Civic - 817,902 prodanih primjeraka

Honda se može pohvaliti sa dva modela u top 5. Listu otvara Civic, najveći rival Toyoti Corolli (koja je također na listi) koji se nalazi se na 5. mjestu u svijetu po broju prodanih primjeraka. Kupci pritom cijene odlične vozačke sposobnosti modela u kombinaciji sa pouzdanosti Hondinih modela. U odnosu na prethodnu godinu zabilježen je pad od 1,9 posto, no to je i dalje dovoljno za ulazak među najuspješnije modele.

4. Honda CR-V - 823,237 prodanih primjeraka

Još jedan Hondin model, ovaj put SUV CR-V nalazi se pri vrhu, što potvrđuje dominaciju SUV modela u globalnoj potražnji za automobilima. U odnosu na godinu prije, u 2019. godini zabilježen je rast od 12 posto, pa je tako CR-V skočio sa 7. na 4. poziciju. Dobar posao u Hondi!

3. Toyota RAV4 - 961,918 prodanih primjeraka

Mjesto na postolju pripalo je Toyotinom SUV-u RAV4. Prošle je godine prodan u gotovo milijun primjeraka (nedostajalo je još samo 40.000 komada), a u odnosu na 2018. godinu dogodio se rast od čak 16 posto, što se pripisuje novoj generaciji modela koja se ističe impresivnim robusnim dizajnom i pritom nudi najnoviju tehnologiju japanskog automobilskog diva.

2. Ford F-Serija - 1,070,348 prodanih primjeraka

Na drugom mjestu nalazi se Ford F-Serije, jedan od samo dva modela koji su u 2019. godini prešli magičnu brojku od milijun prodajnih primjeraka. U odnosu na 2018. dogodio se pad od 1,7 posto, no brojke su i dalje impresivne. Većina prodaje odnosi se na izvedbu F-150, no Global Auto Database navodi kako je i F-250 King Ranch zaslužan za veliki dio prodaje. Ostaje vidjeti kako će trenutna situacija s pandemijom utjecati na ove brojke...

1: Toyota Corolla – 1,482,932 prodanih primjeraka

Toyota je i 2019. godine potvrdila svoj status sa Corollom koja je obranila titulu najprodavanijeg modela na svijetu. Prošle godine tako je prodano čak 1,482,932 primjeraka! Impresivne su to brojke, a tome u prilog ide i činjenica kako je drugoplasirani Ford prodan u više od 400 tisuća primjeraka manje. Nova Corolla pritom kupce osvaja atraktivnim dizajnom i modernom tehnologijom, budući da se osim klasičnog benzinca nude i hibridni pogonski sklopovi. Toyota je jedno vrijeme ime Corolla zamijenila nazivom Auris u Europi, no sada su se vratili imenu koje označava br.1 u svijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:30