U UNESCO-u NA APARATIMA

Pick-upom se na Uskršnjem otoku zaletio u neprocjenjivu skulpturu Moai staru 1000 godina i devastirao je. 'Neka mi oproste duhovi mrtvih predaka!'

 

Moai su goleme kamene skulpture ljudskih figura na Uskršnjem otoku, koji se nalazi usred Tihog oceana, 3600 kilometara od obale Čilea i njegov su svojevrsni zaštitni znak.

Visoki su od 5 do 20 metara i teške do 70 tona, a mnoge od njih se tijelom nalaze pod zemljom.

Starost im se procjenjuje između 400 i 1000 godina, a sve su skulpture napravljene od crvenkasto-smeđe vulkanske stijene.

Tako nije ni čudo da je UNESCO ove skulpture proglasio svjetskom kulturnom baštinom, ali čini se da bez obzira na to nisu baš najbolje zaštićene.

Naime, prije nekoliko dana jedna od skulptura potpuno je uništena i to Chevroletovim pick-upom! Već smo ranije pisali kako lokalna turistička zajednica ima problema s turistima koji se veru i slikaju selfije (i protom uništavaju znamenite) mistične skulpture, a sada The Guardian donosi priču o nepoznatom vozača koji je vozio obližnjom cestom kad su mu otkazale kočnice na Chevroletu.

Pick-up je sletio s ceste, nastavio voziti nizbrdo te se zaustavio udarcem u Moai skulpturu.

Nažalost, konkretna Moai skulptura u potpunosti je uništena, a znatno je oštećena i platforma na kojoj je stajala. No sreća u nesreći je što se pick-up zaustavio u njoj jer bi inače odletio niz liticu u ocean.

Iako slike i dokazi ukazuju na to da je riječ o nesretnom slučaju, vozač je uhićen zbog uništavanja svjetskoga dobra. Nije poznato kako bi mogao biti kažnjen, ali lokalni stanovnici vrlo su ljuti.

Svi stavljaju naglasak da sveti elementi njihove kulture jednostavno nisu dovoljno zaštićeni, a njihov gradonačelnik najavio je da će se to promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:12