cijena 36 eura

‘Porez na plavo svjetlo‘: Ako u ovoj zemlji Europe pozovete policiju plaćate naknadu

Porez na plavo svjetlo naplaćuje se primjerice, kada je policija pozvana na nesreću koja uključuje materijalnu štetu.

Policija, Austrija, ilustracija

 Frank Grtner/Alamy/Alamy/Profimedia

Kada putujete u inozemstvo, treba znati da zakoni nisu isti u raznim državama pa i državama Europske unije, tako u Austriji postoji nešto što se zove porez na plavo svjetlo, piše Revija HAK, a prenosi N1.

To je naknada koja se naplaćuje ako policija bude pozvana u slučaju nesreće. Ova naknada za prijavu nesreće uvedena je u Austriji 1986. godine.

Porez na ‘plavo svjetlo‘ trenutačno košta 36 eura, objašnjava Austrijski autoklub (ÖMATC).

Porez na plavo svjetlo plaća se, primjerice, kada je policija pozvana na nesreću koja uključuje materijalnu štetu, gdje bi bila moguća razmjena podataka između sudionika.

image

Policija, Austrija, ilustracija

Frank Grtner/Alamy/Alamy/Profimedia

To se također odnosi na nesreću u kojoj je sudjelovao automobil koji nije registriran u Austriji.

Osoba koja je pozvala policiju uglavnom plaća ovu naknadu. Međutim, ako nezgoda nije bila krivnja vozača, moguće je povratiti naknadu od osiguranja od odgovornosti osobe koja će biti proglašena krivom za nesreću.

Ako je vozač djelomično kriv, troškovi se dijele.

Predaja kopije policijskog izvještaja koju je zatražila druga strana koja je sudjelovala u nesreći također košta 36 eura, ako obje strane zatraže izvještaj o nesreći, svaka mora platiti porez na plavo svjetlo.

Međutim, ima i situacija u kojima se naknada ne plaća. Porez na plavo svjetlo se ne primjenjuje: ako svjedok dojavi policiji o nesreći, ako je osigurano samo mjesto nesreće, ako je drugi sudionik prometne nezgode pod utjecajem alkohola i protiv njega se poduzimaju samo službene radnje (prepoznavanje, alkotestiranje, oduzimanje vozačke dozvole i sl.), ako drugi vozač pobjegne s mjesta događaja, a razmjena osobnih podataka nije bila moguća u nesreći s tjelesnim ozljedama, ako jedna od strana u prometnoj nezgodi odbije razmjenu podataka ili kod sebe nema dokumente vozila ili nakon nesreća s divljim životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 23:52