BIZARAN KRAJ

POŠAST KRAĐE KATALIZATORA S AUTA ZAVRŠILA KOBNO Smrtno stradala prva osoba koja se željela domoći metala trenutno vrijednijeg od zlata

 
 Jim Gibson / LGPL / Alamy / Profimedia

Neobična vijest stiže iz Engleske. Naime, jedna je osoba izgubila život pri pokušaju krađe katalizatora s automobila, javlja policija iz Swindona.

Zaključak je to istrage događaja koji je zabilježen još u studenom prošle godine kada je stanoviti Gary Gray (38) pronađen mrtav u jednoj lokalnoj automehaničarskoj radionici ispod Vauxhalla Astre, a u koju je provalio tijekom noći.

Krađe katalizatora nisu nikakva novost, naime oni sadrže plemeniti materijal paladij kojem cijene iz godine u godinu rastu u nebo, a posebice u nekoliko posljednjih mjeseci kad su po vrijednosti prestigle čak i zlato zbog velike potražnje i ograničene ponude.

Prema statistikama primjerice u Londonu, krađe katalizatora više su se nego udvostručile od 2018. do 2019. godine s tendencijom rasta u tekućoj, a hibridni automobili pritom su najcjenjenija meta.

Njihovi dvostruki izvori energije i smanjene emisije ispušnih plinova čine manje vjerojatnim da je katalitički pretvarač korodirao ili se "potrošio", što povećava mogućnost pronalaženja više vrijedne sirovine u njemu.

Pritom ako nemate sreće i baš vama ukradu katalizator s automobila možete računati sa štetom od 1000 do dvije eura, ovisno o modelu automobila.

Tako je i nesretni Gray pao u iskušenje da ukrade katalizator, no pronađen je mrtav jer je automobil s dizalice pao na njega i u trenutku ga usmrtio, utvrdila je policija.

Prema Swindon Advertiseru, radnici su u radionici tvrtke JB Autos zatekli samo noge ispod Astre koja je pala na Graya i pritisnula mu prsa.

Zaključeno je kako se automobil pomaknuo s mjesta jer nije bila podignuta ručna kočnica niti je mjenjač bio u brzini. U blizini je pronađen ruksak s ključevima, limenom folijom i bocom metadona.

, Image: 257781270, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia
Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia
Ilustracija

Tako će Gray ostati zapamćen kao prva osoba koja je izgubila život prilikom krađe katalizatora.

Inače, za krađu katalizatora potrebno se zavući ispod vozila (Gray je iskoristio činjenicu što je ušao u radionicu kad je vozilo bilo na dizalici) te pomoću pile velike snage ili alata za rezanje ukloniti jedinicu.

Neki od lopova, prema saznanjima policije to izvedu tako da samo jednu stranu automobil podignu visoko u zrak kako bi im vrijedan pretvarač bio dostupniji pri rezanju.

Posebno djelotvoran način za zaštitu od krađe katalizatora ne postoji, no zbog sve češćih krađa, tvrtke poput Toyote već u proizvodnji ugrađuju katalizatore tako da bi bili što manje dostupni lopovima, a sve kako bi odustali od piljenja i krađe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 05:01