SADA NA PRODAJU

Poseban ukus: Saudijski kraljević platio bogatstvo kako bi njegov Ferrari sličio Mazdi RX-7

Gledajući bočnu liniju automobila ona je prilično glatka, ali bitno sportskija nego kod Ferrarija 400i

1983. Ferrari Meera S

 RM Sotheby‘s

Već smo imali prilike vidjeti puno boljih ili lošijih prerada dostupnijih sportskih automobil poput Toyote MR 2 u kopije Ferrari modela, no, nevjerojatno, povijest pamti i primjere da netko poželi da njegov Ferrari sliči na neki japanski jeftiniji sportski model poput Mazde RX-7.

Ne postoji savršen automobil, barem ne kada kupuju obični ljudi poput nas, no stvari su itekako drugačije kada su u pitanju, primjerice članovi kraljevske obitelji Saudijske Arabije.

image

1983. Ferrari Meera S

RM Sotheby‘s

Njihov budžet za automobile je zapravo beskonačan, a ako ne mogu pronaći model koji ispunjava sve njihove želje, jednostavno mogu platiti nekome da izradi nešto za njih. Jedan od prinčeva iz kraljevske obitelji tako je bio poželio da njegov Ferrari 400i iz 1983. godine sa sprijeda smještenim V12 strojem ima linije poput prve generacije Mazde RX-7.

image

1983. Ferrari Meera S

RM Sotheby‘s

Kraljević zaluđen automobilima, naime, od legendarnog dizajnera Giovannija Michelottija naručio je da njegov talijanski GT transformira u nešto radikalnije.

image

1983. Ferrari Meera S

RM Sotheby‘s

Barem je to tako prema informacijama RM Sotheby'sa koji unikatni automobil "pušta" na dražbu u Parizu 2. veljače.

No, Michelotti, koji je bio odgovoran za izgled više Ferrarija, Maseratija i Triumpha od 1950-ih do 1970-ih umro je 1983. godine. Stoga je vjerojatnije da je Meera S kako je projekt nazvan, djelo njegova sina Edgarda i dizajnerskog tima Michelotti kojeg je ostavio iza sebe. Ipak, ostavljena je mogućnost da je otac možda radio na nekim preliminarnim skicama.

image

1983. Ferrari Meera S

RM Sotheby‘s

Gledajući bočnu liniju automobila ona je prilično glatka, ali bitno sportskija nego kod Ferrarija 400i, te nalikuje profilu Mazde RX-7 (generacija FB). Suženi prednji kraj pak pada jako nisko s obzirom na to da poklopac motora sakriva 4,8-litreni V12 od 315 KS, a tu su i prednja rešetka i pop-up svjetla, detalji 1080-ih.

image

1983. Ferrari Meera S

RM Sotheby‘s

Najčudnije izgleda stražnji kraj. Čini se da je "kvartet" okruglih svjetala postavljen prenisko, zbog čega auto nalikuje na Nissan R33 Skyline GT-R. U kabini sve izgleda prilično standardno. Prema ranijim fotografijama, koje su vjerojatno snimljene prije restauracije vrijedne 252.000 eura (1.9 milijuna kuna) 2010. godine, digitalna kontrolna ploča najzanimljiviji je detalj kojeg više nema.

Bit će zanimljivo vidjeti koliku će cijenu ovaj unikatni Ferrari postići (očekuje se oko 100.000 eura), s sviđao vam se ili ne, svaki Ferrari proizveden u samo jednom primjerku uvijek postiže pozamašne cifre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:33