EYE CONTACT S MAŠINAMA

PRIJEDLOG GODINE: TKO TO MENE GLEDA? Autonomna vozila dobit će prave oči kojima će pratiti kretanje pješaka kako bi zadobili njihovo povjerenje

 

Autonomna vozila zasigurno predstavljaju budućnost transporta, a jedno od pitanja koje se često povlači po pitanju ove teme jest povjerenje korisnika i ostalih sudionika u prometu.

Naime, jasno je kako je pomisao da automobil ide cestom bez vozača prilično zastrašujuća, kako za pješaka koji primjerice mora prijeći cestu, a posebice za osobu koja se vozi na stražnjem sjedištu.

Trebat će vremena da se korisnici i sudionici riješe tog straha. Naravno, jedan od ključnih faktora bit će tehnološki razvoj i napredni sustavi koji će broj nesreća smanjiti na nulu, a u Jaguar Land Roveru stalno osmišljavaju nove sigurnosne elemente za veću sigurnost u prometu za pješake gdje će se kretati i autonomna vozila, poput svjetlećih traka na asfaltu koje pokazuju put kojim se autonomno vozilo kreće.

Nama je ipak draža njihova starija ideja, da autonomna vozila dobiju oči za povećanje povjerenja pješaka.

Foto: Jaguar Land Rover

Tako su odradili niz testova u kojima su pješacima „suprotstavili” autonomna vozila s „očima”. Naime, otkriveno je kako bi se čak 63 posto ispitanih pješaka i biciklista osjećalo nesigurno s autonomnim vozilima na cesti.

Naravno, zbog toga u Jaguar Land Roveru traže rješenja da se ta razina povjerenja poveća, budući da će autonomna vozila, kada budu u potpunosti razvijena, vjerojatno imati bolje reakcije od samih vozača.

Ipak, kada vas primjerice na pješačkom prijelazu propušta vozač, najčešće ćete upravo putem kontakta očima provjeriti da vas je uistinu vidio i da možete krenuti.

Budući da autonomna vozila neće imati vozača, u Jaguar Land Roveru na ovaj način žele podići povjerenje i „olakšati” pješacima i biciklistima kretanje u budućnosti.

Jaguar Land Rover

„"Želimo znati je li korisno pružiti ljudima informacije o namjerama vozila ili je primjerice obavještavanje pješaka da je prepoznat dovoljno za poboljšanje samopouzdanja.", izjavio je Pete Bennet iz Jaguar Land Rovera koji radi na ovom projektu.

Na slikama možete vidjeti kako „oči” koje su razvijali inženjeri u suradnji sa psiholozima, a koja „pogledom prate” pješaka ili biciklista te mu daju do znanja da ga je vozilo prepoznalo.

Cijela stvar još je u fazi testiranja i istraživanja, a jasno je kako bi se mogla iskoristiti u prometu ako se pokaže da je korisna. Što vi kažete – biste li mogli „vjerovati” autonomnom vozilu s očima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:59