STARA ŠKOLA AMG-a

Prilika za fanove: Prodaje se rijetki Mercedes CLK 63 AMG Black Series 6.3 V8 od 507 KS

Poklopac motora krije 6,2-litreni V8, za koji mnogi kažu kako je riječ o posljednjem AMG stroju stare škole
Mercedes CLK 63 AMG
 RM Sotheby‘s

Ovaj superautomobil prerušen u coupe srednje klase svojevremeno se pronašao na vrhu Mercedesove ponude, a iznad njega bio je samo još ekskluzivniji GTR. Mercedes-Benz CLK 63 AMG Black Series izrađen je u samo 500 primjeraka, od kojih je 349 otišlo u SAD, uključujući i ovaj koji trenutno traži novog vlasnika putem kuće RM Sotheby's koja će ga ponuditi na aukciji Amelia Island (Florida) 22. lipnja.

image
Mercedes CLK 63 AMG
RM Sotheby‘s

Autokuća Stevens Creek u Kaliforniji predstavila ga je u fenomenalnom stanju, s manje od 13.100 kilometara na satu. S riječima poput "Black Series" u imenu za očekivati je da crna boja krasi i vanjštinu i unutrašnjost s kombinacijom crne kože i detalja od karbonskih vlakana. Autokuća je malo modificirala Black Series, učinivši ga snažnijim za oko 25 konjskih snaga. Dobio je i novi ispušni sustav, lakše stražnje kočione diskove, a prema oglasu, sve to je koštalo oko 15.000 američkih dolara (95.000 kuna).

image
Mercedes CLK 63 AMG
RM Sotheby‘s

Poklopac motora krije zapanjujući 6,2-litreni V8, za koji mnogi kažu kako je riječ o posljednjem AMG atmosferskom stroju stare škole bez dodanih turbina, koji na stražnje kotače isporučuje 507 konjskih snaga (373 kW) i 630 Nm okretnog momenta, a spojen je na automatski sedam-stupanjski mjenjač. Za sprint od 0 do 100 kilometara na sat potrebno mu je samo malo više od 4 sekunde, a sposoban je razviti maksimalnu brzinu od 300 km/h.

image
Mercedes CLK 63 AMG
RM Sotheby‘s

Zanimljivo je da se jedan primjerak prije nekoliko godina prodavao i Hrvatskoj, po paprenoj cijeni od 135.000 eura (1,022.000 kuna). Riječ o jedinstvenom primjerku izrađenog za zastupnika Mercedes-Benza za Hrvatsku. U oglasu stoji kako je stanje automobila perfektno, s manje od 24.000 prijeđenih kilometara, a poseban je i po tome što ispod haube broji stotinjak konjskih snaga više od tvorničkih postavki. Bit će zanimljivo vidjeti koju će cijenu postići.

image
Mercedes CLK 63 AMG
RM Sotheby‘s

AMG je tijekom godina često izazvao šokove i strahopoštovanje, ali malo njih toliko jako kao CLK 63 AMG Black Series. Pokrenut 2007. godine kao izvedenica F1 sigurnosnog automobila, predstavljao je prijelaz motosporta u najčišćem obliku. Nije namijenjen za svakoga, jer svojom veličanstvenom pogonskom silom pomalo izaziva vozača. Top Gear ga je proglasio kao "najzabavniji vozački automobil na svijetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14