SPAS za UTOPLJENIKA

Problem riješili petrodolari: Arapska kraljevina postala stopostotni vlasnik McLarena

Promjena vlasništva znači veliku novost za tradicionalnu britansku marku, no trebala bi pomoći u postizanju stabilnosti tvrtke

MC LAREN ARTURA

 Zuma Press/Profimedia

Nakon godina očajničke borbe da ostane na površini, slavni McLaren je spas pronašao u potpunoj prodaji državnom fondu kraljevine Bahrein. Fond Mumtalakat već je bio najveći pojedinačni dioničar McLarena, ali sada je preuzeo potpuno vlasništvo nad McLaren grupom.

Promjena vlasništva znači veliku promjenu za tradicionalnu britansku marku, no trebala bi pomoći u postizanju veće stabilnosti tvrtke koja je posljednjih godina u velikim problemima. Tvrtka se suočava s financijskim problemima od 2020. godine, bila je prisiljena otpustiti 1200 zaposlenika, privremeno zaustaviti proizvodnju i prodati svoje sjedište i zbirku povijesnih vozila kako bi financirala razvoj i proizvodnju modela Artura.

image

McLaren, ilustracija

Profimedia

"Oduševljeni smo zbog Mumtalakatove kontinuirane predanosti McLarenu kroz ovaj ugovor. To će nam dodatno omogućiti da se usredotočimo na isporuku našeg dugoročnog poslovnog plana, uključujući ulaganje u nove proizvode i tehnologije, dok nastavljamo istraživati potencijalna tehnička partnerstva s industrijskim partnerima", rekao je izvršni predsjednik McLaren Grupe Paul Walsh.

Osim što proizvodi sportske modele 750S, GTS i Artura, McLaren grupa također posjeduje većinski udio u McLaren Racingu koji se natječe u Formuli 1, IndyCaru, Formuli E i Extreme E trkaćoj seriji.

image

McLaren, ilustracija

McLaren

Unatoč tome što je znatno mlađi od većine uspješnih proizvođača superautomobila McLaren se uspio probiti na tržištu i razviti čitavu paletu prestižnih modela kroz godine te se učvrstiti kao marka uz bok Ferrariju i Lamborghiniju. Zbog toga nam je drago da će se njihova priča nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:37