KAO NOV!

Prodaje se Fiat Ritmo 60 CL iz 1978. godine gotovo u tvorničkom stanju i nimalo nije jeftin

Ovakav je Fiat danas rjeđi od Ferrarijevih modela iz tog doba, a očekivana cijena iznosi oko 15.000 eura
Fiat Ritmo 60 CL
 RM Sotheby‘s

Prva serija Fiata Ritma, talijanskog suparnika VW Golfa, predstavljena je sad već davne 1978. godine, a kako tada, tako i danas svojim izgledom i samom idejom jednog kompakta s hrpom "otkačenih" detalja polarizira mišljenja ljubitelja automobila.

Međutim, naše je mišljenje da ovaj auto jednostavno morate voljeti zbog njegovog hrabrog izgleda u široko popularnoj klasi kao što je to kompaktna, gdje je najbolje ići na sigurno po svim pitanjima.

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

No, u Fiatu nisu tako razmišljali: osim prepoznatljivih okruglih prednjih svjetala istražnjih uskih vodoravni, čeličnih naplataka s karakterističnim poklopcima, te okruglih kvaka na vratima, najprepoznatljiviji detalj Ritma svakako su veliki plastični blatobrani koje je Ritmo popularizirao (nakon Renaulta 5 prve generacije još početkom 1970-ih).

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

U međuvremenu, ovaj je rani Ritmo danas rjeđi od mnogih Ferrarija. Većinu je odavno pojela hrđa (rak rana svih Fiata iz tog vremena), pa je danas vidjeti ovaj Fiatov model u ovako sjajno, stanju gotovo pa čudo.

Pa ipak, ovaj 43 godine stari primjerak s fotografija sačuvan je gotovo u tvorničkom stanju (nije riječ ni o sportskom ni o po bilo čemu posebnom modelu), koji je bio vrlo čest u to doba, posebice lakiran u specifičnu bakreno crvenu metalik boju.

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

Na aukciju će ga staviti renomirana kuća RM Sotheby's 23 lipnja u sklopu online aukcije "Open Roads, June" koja traje od 23. do 30. lipnja i bit će zanimljivo vidjeti koji će iznos postići. Procjena je, naime, kako bi mogao postići iznos od 15.000 eura.

Ovo zasigurno nije jedini Ritmo koji se trenutno može kupiti u svijetu, ali mora se priznati da ovaj automobil, koji je prvi put registriran u listopadu 1978. godine u talijanskoj Pesaru i danas plijeni šarmom kao i kad je bio nov i svojevrsna je vremenska kapsula koju bi si mogao priuštiti netko nostalgičan za 1980-im godinama u Italiji.

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

O samom automobilu ima vrlo malo podataka, a među njima možemo primijetiti činjenicu da se automobil trenutno nalazi u Njemačkoj i da ima njemačke registarske oznake, dok dokument o registraciji vozila pokazuje da je bio u Italiji najkasnije do 2008. godine.

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

Iz fotografija se vidi da je ovaj Fiat Ritmo 60 CL dobro održavan, a znak da su se prethodni i sadašnji vlasnici pokušali pobrinuti za njegovo stanje i gotovo ga uvijek stavljali u garažu je boja plastičnih branika koji su, unatoč godinama izlaganja suncu nisu posivili. Isto se odnosi i na nadzornu ploču bez pukotina.

image
Fiat Ritmo 60 CL
RM Sotheby‘s

Na satu stoji originalnih 19.279 prijeđenih kilometara, ali zaslon ima samo pet znamenki. Motor je četverocilindrični, benzinac obujma 1116 ccm snage 60 KS u kombinaciji s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem, a s autom dolazi i dokumentacija koja sadrži i račun s cijenom novog od 4,195.000 lira, što je brojka koja danas odgovara nešto manje od 15.000 eura. Za usporedbu: aktualni nasljednik Ritma 60 CL, Fiat Tipo 1.0 City Life, ima cijenu od 20.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 03:25