CIJENA, SITNICA

Prodaje se hidroplan Ferrari Arno XI koji je 1950. postavio svjetski rekord u brzini na vodi

Hidroplan se također odlikuje masivnom perajom poput "morskog psa" koja se proteže od iza glave pilota do stražnjeg kraja
Ferrari Arno XI
 duPont REGISTRY

Ono što gledate je Ferrari Arno XI iz 1952. godine, a riječ je o hidroplanu (trkaćem gliseru) koji je stvoren za lov na svjetski brzinski rekord u klasi plovila od 800 kg, a izradili su ga Cantiere Timossi u talijanskom Azzanu na jezeru Como. Izgled je vrlo dojmljiv; ovaj hidroplan ima aerodinamični dizajn kojim dominira tvrdo drvo prekriveno mahagonijem u predjelu strukture dok je gornji dio tijela lakiran poput Ferrari automobila u karakterističnu crvenu boju, a tu je i crveno kožno sjedalo.

image
Ferrari Arno XI
duPont REGISTRY

Hidroplan se također odlikuje masivnom perajom poput "morskog psa" koja se proteže od iza glave pilota do stražnjeg kraja, a sve je osmislio trkač glisera Achilleo Castoldi. Najvažnije, pogon ovog jedinstvenog rekordera u brzini na vodi: pokreće ga Ferrarijev V12 motor i nitko nije bio sretniji od Castoldija kad je veliki Enzo Ferrari pristao isporučiti stroj za njegov hidroplan.

image
Ferrari Arno XI
duPont REGISTRY

U početku je dobio 4,5-litreni V12 motor iz modela 375, no ubrzo je Enzo koji se uključio u projekt u tolikoj mjeri da je osobno želio nadgledati stvaranje bolida za vodu, utvrdio kako će biti potrebno više snage za postavljanje rekorda. Motor je potom modificiran baš kao i kod trkaćih Ferrari automobila s novim stupnjem kompresije, ugrađene su po dvije svjećice za svaki cilindar te su dodana dva velika mehanička kompresora svaki s po četverocijevnim Weberom, koji su dovodili mješavinu zraka i metanola u omjeru 5:1. Motor je na koncu isporučivao između 550 i 600 KS.

image
Ferrari Arno XI
duPont REGISTRY

Velika snaga i njegov aerodinamični oblik zaslužni su za postizanje svjetskog rekorda u brzini na vodi u klasi od rekordnih 241.707 km/h. Hidroplan se utrkivao još godinama te je potom sveobuhvatno restauriran, a posjeduje i certifikat klasičnog Ferrarija "Ferrari Classiche".

image
Ferrari Arno XI
duPont REGISTRY

Posljednji put bio je ponuđen na prodaju 2012. godine putem kuće RM Sotheby's i prodan za milijun eura novom kupcu. Sada ga ponovo na prodaju nudi duPont Registry. Cijena nije objavljena, no iz kuće su za Business Insider izjavili kako je riječ o 12 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43