Rijetka zvjerka

Prodaje se Maserati Shamal, rijetki talijanski sportski coupe stare škole s kraja 1980-ih

Bio je to jedan od rijetkih preostalih kupea stare škole, onih koji su zahtijevali veliku pozornost na volanu, bez ikakve elektronike

1989. Maserati Shamal

 Premium Classics

Godine 1989. Maserati je predstavio sportski automobil nazvan po jakom mezopotamskom vjetru. Bio je to jedan od rijetkih preostalih kupea stare škole, onih koji su zahtijevali veliku pozornost na volanu, bez ikakve elektronike. Taj sportski auto bio je Maserati Shamal, a upravo se prodaje besprijekoran primjerak.

image

1989. Maserati Shamal

Premium Classics

To kažemo jer je automobil od 1992. imao samo jednog vlasnika, a na satu ima 42.000 kilometra. Završen je spektakularnom Dazing Black bojom u kombinaciji s kožnim presvlakama Grigio Nuvolato. Proizvedeno je samo 369 primjeraka i ovo je jedan od njih, a prodaje se na web stranici Premium Classics po cijeni od 149.950 eura.

image

1989. Maserati Shamal

Premium Classics

Maserati Shamal bio je najradikalnija evolucija obitelji Biturbo u 1980-ima i, kao i Karif, baziran je na kraćem okviru Spydera, ali uz dodatak dva stražnja sjedala. Osim toga, bio je to prilično mali automobil, dugačak jedva 4,10 metara. Naravno, bio je prilično širok i nizak: 1,94 metra, odnosno 1,27 metara.

Dizajn karoserije bio je potpuno nov i djelo je Marcella Gandinija. To je mišićav i agresivan dizajn, odmah prepoznatljiv po karakterističnom obliku lukova stražnjih kotača, Gandinijevom potpisu tog vremena.

image

1989. Maserati Shamal

Premium Classics

Inovacije, u odnosu na ostatak asortimana, bile su još veće ispod haube, gdje je V6 motor zamijenjen potpuno novim 3,2-litrenim twin-turbo V8 motorom, s četiri bregaste osovine u glavi i 32 ventila, koji proizvodi 326 KS i 436 Nm okretnog momenta, uparen sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem Getrag.

Revolucionaran i ekstreman, Shamal je od 0 do 100 km/h ubrzao za šest sekundi i postigao 260 km/h. Namijenjen je stručnim vozačima i poslužio je kao inspiracija za Maserati Ghibli koji se pojavio kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:21