SVAKA ROBA IMA KUPCA

Prodaje se najbizarniji Porsche 911 Turbo koji je Rinspeed pretvorio u Testarossu, neuspješno...

Tko god kupio ovaj Rinspeed i za koji god iznos, čestitamo mu, kupio je stvarno vrlo poseban automobil
Rinspeed Porsche R69 Turbo
 Collecting cars

Automobilske 1980-te obilježili su tuneri koji su često serijske skupocjene modele prepravljali u "unikate" sa, za današnje standarde i pojmove, preširokim gumama, ekstremnim plastičnim dodacima i "mega proširenjima" te često odrezanim krovovima. Spomenimo samo neke od njih, poput njemačkih Koeniga i Stroseka, ili švicarskog Rinspeeda.

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Premda su u to doba "ludih osamdesetih" bogati i često slavni uživali u vlasništvu i vožnji takvih unikata, danas takve prerade koje su se plaćale "suhim zlatom" djeluju bizarno, a auto entuzijasti ih većinom smatraju potpunim promašajima i nepotrebnim uništavanjem modela na kojima ništa nije trebalo dirati.

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Posebice to vrijedi za modele poput Porschea 911 ili Ferrarija Testarosse, tada tunerima omiljenih "žrtvi". Ako su neke od tih kreacija i preživjele do danas u takvom originalnom stanju u kojem su se našli nakon prerade, vrijednost im je debelo umanjena u odnosu na originalne primjerke koji su poslužili kao baza pa ih je i vrlo teško prodati nekome.

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

No, svaka roba ima svoga kupca, barem se tako vjerojatno tješe u britanskoj aukcijskoj kući Collecting Cars u nadi kako će zaraditi na jednom od najbizarnijih primjera prerada iz 1980-ih, preradi kultnog Porschea 911 Turbo 3.3 generacije 930 u nešto nazvano "Porsche Testarossa".

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Preradu je izveo švicarski tuner Rinspeed 1980. godine, a od ukupno 12 proizvedenih nekolicina je bila s upravljačem na desnoj strani za englesko tržište. Pravi naziv automobila je zapravo Rinspeed Porsche R69 Turbo i vrlo je rijedak i brz. Za sada, putem internet aukcije bolji od tek dvojice ponuđača daje 50.000 funti za ovu grozotu (treba imati na umu da tvornički modeli Porschea 91 930 Turbo s 3,3-litrenim boxerom danas vrijede i do 250.000 eura u "mint" stanju), no ostaje još 12 dana pa je moguće da će cijena i porasti.

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Uglavnom, ovaj izgledom nakaradni Rinspeedov "Porsche Testarossa" ima poseban body-kit izrađen od stakloplastike, postavljen je na, za to vrijeme, velike naplatke Gotti od 15 cola sa širokim gumama, a u kompletu s novim prednjim dijelom i pop-up svjetlima, bočnim stranama s vrlo sličnim rebrastim prorezima za zrak kao kod Ferrarija Testarosse, te preuređenom stražnjim dijelom sa svjetlima s modela 944, ni iz jednog kuta ne izgleda dobro (iako je u svoje vrijeme, prije više od 40 godina sigurno bio pojava na cesti), jer proporcije jednostavno "ne štimaju".

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Konkretni je primjerak tvornicu Porschea napustio serijski lakiran u plavu boju, no kad ga je Rinspeed završio, svoju je "kreaturu" lakirao u biserno bijelu boju, a i unutrašnjost je potpuno "personalizirana" sa smeđom kožom i središnjim dijelom sjedala izvedenim s tkaninom kariranog uzorka.

image
Rinspeed Porsche R69 Turbo
Collecting cars

Automobil je do sada prešao 69.000 milja (110.400 kilometara) kod vlasnika u Velikoj Britaniji, što je još jedna od prednosti koju kuća ističe. Na koncu, tko god kupio ovaj Rinspeed i za koji god iznos, čestitamo mu, kupio je stvarno vrlo poseban automobil...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:59