KLASIK ATRAKCIJA

Prodaje se najneobičniji VW Polo 1990-ih: Velikoserijski gradski auto istodobno je targa i kabrio

Unatoč tome što broji gotovo trideset godina, primjerak s fotografija u sjajnom je stanju
Treser Polo GT
 Classic Car Auctions

Neki su automobili obični, neki su zanimljivi, a neki iznimni. Ovaj Treser Polo GT jedan je od onih izuzetnih automobila. Walter Treser čvrsto je povezan s poviješću ovog automobila.

image
Treser Polo GT
Classic Car Auctions

U mladosti je bio šef istraživanja u Pirelliju, a od 1976. vodio je razvoj posebnih vozila u Audiju i stajao je iza razvoja Audija 100 Quattro i upravo je on dao automobilu ime. Od 1980. vodio rally program u odjelu Audi Sport. Kasnije je osnovao vlastitu tvrtku Walter Treser GmbH, u kojoj je stvoreno nekoliko izvanrednih automobila, koji su i dalje ne samo zanimljivi, već i relativno cijenjeni.

Većina je bila izgrađena na temelju Audija, a samo je jedan temeljen na VW modelu - Treser Polo GT. Stvoren je na temelju VW Pola koji je 1993. u osnovnoj verziji stajao 18.500 DM.

image
Treser Polo GT
Classic Car Auctions

Walter Treser u svojoj preradi je koristio 3F motor od 55 ili 75 KS. Treserova prerada Pola tada je stajala još 16.000 DM. Između 1991. i 1993. proizvedeno je ukupno 290 automobila poput ovog na fotografijama, od čega je samo deset izravno iz radionice Waltera Tresera u Njemačkoj. Ovi su automobili prava rijetkost i do danas nisu svi preživjeli. Procjenjuje se da ih je ostalo samo šest.

image
Treser Polo GT
Classic Car Auctions

Zanimljivo je da je Walter Treser imao takvu reputaciju kod gazdi iz VW-a da se Treser Polo čak prodavao putem službene Volkswagenove prodajne mreže s dvogodišnjim jamstvom proizvođača.

Karoserija je zanimljiva jer ima krovnu ploču koja se može ukloniti, što stvara targu ili je moguće ukloniti cijeli ostatak krova sa središnjih nosača krova, stvarajući impresivan kabriolet. Nadalje, oba uklonjena dijela karoserije tada se mogu preklopiti u prtljažni prostor, koji je prilagođen za to.

image
Treser Polo GT
Classic Car Auctions

Automobil na slikama jedan je od rijetkih automobila koji je sačuvan u potpuno izvornom i neoštećenom stanju, praktički u stanju novog automobila. Na tahometru je prešao samo sedamnaest tisuća kilometara i cijeli je život proveo u obitelji Waltera Tresera.

Automobil također ima svoju potpunu povijest i podatke iz tehničkog pregleda koji pokazuju koliko je kilometara u tom razdoblju prijeđeno. Automobil se upravo prodaje putem aukcijske kuće Classic Car Auctions.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06