kultni bolid

Prodaje se Schumacherov F1 Ferrari u kojem je bio prvak: Očekuje se ponuda veća od 10 milijuna eura

Veliki Nijemac je u njemu osvojio prvenstvo vozača, a Ferrari je osvojio prvenstvo konstruktora 2000. godine

Ferrari F1-2000 bolid

 RM Sotheby‘s

Michael Schumacher nedvojbeno je najveći vozač Formule 1 svih vremena i kad god jedan od bolida koje je vozio ode na aukciju, sigurno će se prodati za nevjerojatan iznos. To će se neizbježno još jednom pokazati kada Ferrari u kojem je osvojio prvenstvo 2000. godine bude prodan na aukciji RM Sotheby‘s koja se otvara 3. i traje do 12. travnja.

image

Ferrari F1-2000 bolid

RM Sotheby‘s

Riječ je o F1 bolidu šasije 198. Prvobitno je korišten kao rezervni automobil momčadi, ali Nijemac ga je vozio tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila. Startao je s treće pozicije i konačno odnio pobjedu.

Schumacher je također odvezao bolid do pole positiona na Velikoj nagradi Španjolske i dok je veći dio utrke vodio, problem s dolijevanjem goriva i puknuće gume vratili su ga na peto mjesto.

image

Ferrari F1-2000 bolid

RM Sotheby‘s

Schumacher je sljedeći put vozio ovaj bolid na Velikoj nagradi Monaka. Utrku je startao s pole positiona i u jednoj je fazi imao 35 sekundi prednosti u odnosu na ostatak vozača. Nažalost, bio je prisiljen odustati od utrke zbog kvara.

Ovaj je bolid imao svoj posljednji natjecateljski debi na A1-Ringu u Austriji kada se Schumacher kvalificirao kao treći. Schumacher je na kraju osvojio prvenstvo vozača 2000. godine, a Ferrari je osvojio prvenstvo konstruktora.

image

Ferrari F1-2000 bolid

RM Sotheby‘s

“RM Sotheby’s pokazao je da ima rekord bez premca u dovođenju najvažnijih bolida Formule 1 na aukciju; rekord koji je najuže povezan s prodajom važnih Ferrarija koje je vozio Michael Schumacher, najveći vozač Ferrarija F1 svih vremena,” rekao je Shelby Myers, globalni voditelj privatne prodaje u RM Sotheby’s.

image

Ferrari F1-2000 bolid

RM Sotheby‘s

"Još 22022. smo prodali slavnu F2003-GA šasiju br. 229, na Sotheby’s Luxury Week u Ženevi za 14.630.000 franaka, što ga čini najskupljim bolidom Formule 1 moderne ere ikada prodanim. Prethodni rekord držao je još jedan Ferrari Schumachera, F2001 koji je prodan za 7,5 milijuna dolara na Sotheby‘s aukciji u New Yorku 16. studenog 2017.".

Ferrari je obnovio šasiju 198 nakon profesionalne mirovine i sada se može koristiti na stazi kroz Ferrarijev program Clienti, dakle nije muzejski eksponat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:00