IMALI VELIKA OČEKIVANJA, ALI...

Revolucionarni model ipak nije zaživio? Mercedes ukida pretplatu na automobile, evo i zašto

Za 1000 dolara mjesečno korisnici su mogli voziti nekoliko različitih Mercedesovih modela...
MB Collection
 Mercedes Benz

Prije nekoliko godina počeli su se javljati prvi modeli pretplate na automobile, a sve veći broj proizvođača počeo ih je nuditi u posljednje 2 godine, a tada su krenula i nagađanja kako će vlasništvo nad automobilom kakvo poznajemo otići u zaborav te da će ga zamijeniti ovakvi modeli koje je najlakše usporediti s pretplatom na mobitel.

Princip je sljedeći: ugovorom se obvezujete plaćati određeni iznos, a zauzvrat za korištenje dobivate određeni model, ili čak nekoliko njih. Pritom su cijene različite, a različiti proizvođači nude različite opcije. Tako primjerice Ford nudi obnovu ugovora na mjesečnoj bazi, pa tako njihovi korisnici nisu primorani obnavljati mjesečnu pretplatu već će svaki mjesec iznova odlučuju žele li nastaviti koristiti ovu uslugu.

Porscheov program zove se "Porsche Passport", mjesečna naknada iznosi 2 tisuće dolara (čime se dobiva pristup modelima poput Macana i Caymana), odnosno 3 tisuće dolara za koje korisnici dobivaju mogućnost odabira između 911 Carrere, Panamere i Cayennea.

Kod Mercedesa je princip sljedeći: za 1000 dolara mjesečno kupci mogu birati između nekoliko različitih modela.

Iako možda "na papiru" zvuči dobro, u Mercedesu su sada objavili kako će zbog slabe potražnje ukinuti spomenuti program. "Potražnja je bila OK. Da je bilo navale, svakako bismo zadržali ovu opciju i cijelu projekt" - istaknuo je za Automotive News Adam Chamberlain iz Mercedesa. Kako dalje navodi, usluga se pokazala dobrom kod mlađih kupaca, no budući da prosječni kupac Mercedesa ima 55 godina, jasno je kako je broj kupaca koji su htjeli pretplati bio mali prema ukupnog broju kupaca Mercedesa. Čini se kako će se u Mercedesu ipak držati klasične prodaje koju su, kako navodi Chamberlain, sada podigli na novu razinu u SAD-u budući da proces nabave sve više ljudi u trenutnim okolnostima obavlja online što oni i nude...

U komentarima nam napišite kako vi gledate na modele pretplate i biste li, da je cijena odgovarajuća, uzeli automobil na model pretplate?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:35