IDEJA SLAVNOG GLUMCA

Schwarzenegger vozi u trendu: u Kitzbühel stigao Mercedesom G-klase od 490 KS, ali na struju

Kreisel Electric austrijska je kompanija koja je ugradila elektro-motor koji, kako kažu, nudi realan domet od 300 kilometara
 Martin Pröll

Ovaj vikend u austrijskom skijalištu Kitzbühelu održane su skijaške utrke svjetskog kupa koje su uvijek dobro posjećene od strane poznatih. Upravo je za tu priliku Kreisel Electric, austrijska kompanija, koja je predstavila električnu G-klasu. Zanimljivo kako je cijeli projekt krenuo od ideje Arnolda Schwarzeneggera koji je ujedno i predstavio i prvi pogledao ovu G-klasu. Zbog veličine ovog terenca uspjeli su ugraditi veće baterije, što je rezultiralo "realnim dometom" od 300 km, što za masivni SUV i nije loš rezultat.

Foto: Martin Pröll

Pritom ubrzanje do stotke iznosi 5,6 sekundi, a vozne karakteristike na neprohodnom terenu nisu narušene. Čitavi sustav pogona i baterija teže 510 kg, što je teže od motora koji inače serijski ugrađuje u G 350d. U Kreisel Electricu tvrde da krajnja brzina iznosi 183 km/h. Elektro motor ima snagu od 490 KS, a posebno se ističe punjenje baterija. Naime, 80% punjenja može se odraditi u samo 25 minuta. Zasad nije poznato je li riječ o jedinstvenom projektu ili će Kreisel krenuti s proizvodnjom navedenog modela. Upravo je začetnik ideje Arnolda Schwarzeneggera odradio prve kilometre po Kitzbühelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:12