SKROMNI MILIJARDER

ŠTO VOZI NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU težak 126 milijardi dolara? Šef Amazona unatoč silnim milijardama vozi 19 godina stari auto! Evo i koji...

 
 Forbes

Već smo pisali o skromnim milijarderima i o tome kako primjerice osnivač Facebooka Mark Zuckerberg vozi VW Golf GTI, a Waren Buffet stari Cadillac unatoč silnom novcu kojim raspolažu, a da pritom u garažama uopće nemaju kolekcije superjurilica ili kakvih egzota. Prošlog je mjeseca pak prema Forbesu osnivač Amazona Jeff Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak 126 milijardi dolara! Sigurno vas kao i nas intrigira što vozi čovjek s najviše novca na svijetu... Iznenadili biste se! Naime, kada je 1994. godine tada 30-godišnji Bezos dao otkaz na Wall Streetu i odlučio pokrenuti Amazon, njegov je posao je bio prilično jednostavan. "Osobno sam vozio pakete do pošte sa svojim Chevy Blazerom iz 1987. godine i nadao se da ću jednog dana imati primjerenu opremu", izjavio je Bezos za Bloomberg. Tri godine kasnije Amazon je odradio inicijalnu javnu ponudu dionica, a bogatstvo Bezosa naraslo je na više od 12 milijardi dolara! I dok će neki pomisliti kako je tada odmah kupio neki luksuzni automobil, priča ipak nije takva! Naime, vlasnik Amazona odlučio je svoj Blazer zamijeniti sa (za njega) skromnom Hondom Accord iz 1996. godine.

Potom je CBS odradio intervju s Bezosom 1999. godine u kojem je bilo pitanja o Hondi, na što je Bezos objasnio kako je riječ o odličnom automobilu i kako je upravo kupio novi model (Accord iz 1999. godine). U Amazonu su inače poznati po ekonomičnosti i štedljivosti: sve je podređeno kupcu, pa zato nema pretjeranih troškova na područjima u kojima kupac nema koristi. Tako je poznata priča kako se u ovoj kompaniji koriste vrata s nogama umjesto stola, a njezin vlasnik, najbogatiji čovjek na svijetu tako i danas vozi Hondu Accord iz 1999. godine. U svakom slučaju, nesvakidašnji odabir za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:03