SAMO U JAPANU

Strojovođi vlak kasnio jednu minutu pa mu smanjili plaću: ‘Tužit ću vas zbog tih 2,5 kuna!‘

Neimenovanom strojovođi JR Westa ‘skinuto‘ 2,49 hrvatske kune od njegove plaće kao posljedica kratkog kašnjenja u lipnju 2020. godine

Japanska željeznica

 Profimedia

Japanska željeznica s pravom je u svijetu poznata po svojoj iznimnoj brzini i točnosti. Željeznice se ponekad ispričavaju zbog kašnjenja od samo nekoliko sekundi, pa ljudima čak šalju i pisane isprike za kašnjenja dulja od nekoliko minuta.

Međutim, ovu opsesiju s pravovremenošću moguće je odvesti predaleko, kao što je to učinio jedan inženjer lokomotiva West Japan Railway Companyja (ili JR West), nakon što je saznao da mu je plaća smanjena zbog kašnjenja od jedne minute.

Pozivajući se na japanskog Yomiuri Shimbuna, The Guardian izvještava da je neimenovanom strojovođi JR Westa 'skinuto' 43 japanskih jena (2,49 hrvatske kune) od njegove plaće kao posljedica kratkog kašnjenja u lipnju 2020. godine. Inženjer, koji je trebao odvesti prazan vlak u depo u Okayami, navodno je shvatio da čeka na krivoj platformi za svoj zadatak.

image

Japanska željeznica

Profimedia

To je navodno rezultiralo time da je strojovođi trebalo minutu dulje da dođe do prave platforme, odgađajući vlak za još jednu minutu, odnosno ukupno dvije minute kašnjenja - iako ne onog koje je očito utjecalo na vozne redove.

JR West je u početku strojovođu kaznio za obje minute, za ukupno 85 jena (4,92 kune). Nakon toga, strojovođa je navodno osporio kaznu preko lokalne službe za rad, što je rezultiralo smanjenjem na kaznu od jedne minute. To, međutim, nije bilo dovoljno za inženjera, koji je navodno u ožujku odveo JR West na okružni sud u Okayami.

image

JR West

JR West

Navodeći da je kašnjenje došlo zbog 'ljudske pogreške', inženjer navodno tuži za 43 jena (2,49 kune), plus dodatnih 13 jena (72 lipe) plaće za prekovremeni rad za ukupno 3,22 kune neisplaćene plaće. Uz to, inženjer traži i 19.300 dolara (126.700 kuna) za uzrokovane nevolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:38