video

Stručnjaci za sigurnost zabrinuti za pješake: ‘Tesla Cybertruck je prečvrsto izrađen‘

Tesla Cybertruck suočava se s kritikama i sumnjama nakon testova sudara koji su privukli pažnju stručnjaka za sigurnost

Tesla Crash test

 Youtube screenshot

Tesla Cybertruck, sa svojim izrazito uglatim dizajnom, oštrim rubovima i krutom karoserijom od nehrđajućeg čelika, izazvao je zabrinutost među stručnjacima za sigurnost, posebno u vezi s potencijalnim utjecajem na sigurnost pješaka u slučaju sudara.

Iako tvrdi da su ploče od nehrđajućeg čelika posebno dizajnirane za apsorbiranje udarca, Tesla Cybertruck suočava se s kritikama i sumnjama nakon testova sudara koji su privukli pažnju sigurnosnih stručnjaka.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, izrazio je visoku razinu povjerenja u sigurnost Cybertrucka, tvrdeći da će nadmašiti konkurenciju u segmentu sigurnosti za putnike i pješake. Tvrdnje su potkrepljenje navodom da je vozilo prošlo "regulatorni pregled".

Međutim, unatoč ovim tvrdnjama, stručnjaci za sigurnost i dalje izražavaju zabrinutost zbog nekonvencionalnog dizajna Cybertrucka. Adrian Lund, bivši predsjednik IIHS-a, istaknuo je potencijalnu opasnost od krutosti vozila, posebno ističući problem ako debeli nehrđajući čelik prouzrokuje veću ozljedu pri sudaru pješaka, piše Reuters.

Samer Hamdar, profesor automobilske sigurnosti na Sveučilištu George Washington, izrazio je zabrinutost zbog ograničenih zona gužvanja u potpuno električnom kamionu, no prepoznao je da dodatne značajke poput mehanizma za ublažavanje udaraca mogu riješiti te probleme.

Julia Griswold, direktorica Berkeleyjevog istraživačkog centra za siguran prijevoz, izrazila je zabrinutost zbog težine kamiona i njegovog velikog ubrzanja, označavajući ih kao "crvene zastave" za druge sudionike u prometu.

Europsko vijeće za sigurnost prometa također je izrazilo nadu da Tesla neće predstaviti Cybertruck Europi, tvrdeći da bi vozilo takve veličine i težine predstavljalo značajan rizik za pješake i bicikliste.

Iako Tesla priznaje da sigurnosni propisi EU mogu predstavljati izazov, stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za druge vozila u sudarima s Cybertruckom, posebno u situacijama gdje druga vozila imaju bolje zone gužvanja.

Konačno, iako je važno pričekati sveobuhvatnu sigurnosnu procjenu, trenutne zabrinutosti mogle bi utjecati na percepciju potencijalnih kupaca, dok istodobno mnogi vlasnici mogu preferirati osjećaj vožnje jednim od najčvršćih vozila u segmentu, stavljajući manji naglasak na potencijalni utjecaj na sigurnost drugih sudionika u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:34