TKO BI REKAO!

Studija pokazala: Vozači koji slušaju ovu vrstu glazbe najopasniji su u prometu

Slušanje primjerice Beyonce u autu moglo bi usporiti vrijeme reakcije potrebno za kočenje
Glazba u autu
 Profimedia

Britanski The Sun je objavio rezultate prilično intrigantne studije koja je odredila koliko vozači mogu biti opasni u vožnji ovisno o žanru glazbe koju slušaju tijekom vožnje. Tako se ispostavilo da R&B može dovesti do nesreće, a rap fanovi bi s druge strane, bili najpažljiviji na cesti.

Istraživanje je provedeno na stotinu vozača. Bile su uključene u razne pjesme, a u simulatoru je simulirana situacija kočenja u nuždi pri brzini od 112 km/h. Uz glazbene žanrove, kao reference poslužili su i vožnja bez glazbe te vožnja nakon što se konzumirala kava.

Utvrđeno je da su vozači najlošije reagirali na opasnost prilikom slušanja R&B-a, zaustavivši se 4,3 metra kasnije nego što je potrebno kako bi izbjegli sudar s virtualnom preprekom.

Svi ostali vozači su izbjegli udar u prepreku. Ljubitelji Jazza imali su rezervu od 1,2 metra, a rapa 15,5 metara za udar. Među njima su bili i oni koji preferiraju klasičnu glazbu, heavy metal i techno.

S druge strane, izračunato je da je muškarce koji voze bez glazbe ostalo rezerve od 14,6 metara, a za žene 21,3 metra. No, oni koji su popili šalicu jake kave 20 minuta prije eksperimenta reagirali su najbolje - zaustavili su se 23,8 metara prije prepreke.

image
Žanrovi glazbe u opasnost
The Sun screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2023 07:25