JEDAN JEDINI

SVETI GRAL ALFISTA KREĆE NA AUKCIJU! Samo jedan izrađeni primjerak Alfa Romea 155 GTA Stradale prodaje se za najmanje 200.000 eura!

 
 Ruoteclassiche

Ako ikad onda sada dignite kredit, ili razbijte kasicu prasicu, smiješi se ulaganje iz snova! Zašto? Krenimo od početka… Naime, iznimno popularna touring prvenstva diljem Europe 90-ih godina prošlog stoljeća imala su svoje zvijezde, a najveća od svih došla je iz Milana. Alfa Romeo 155 dominirao je na trkalištima i osvojio sve što se moglo osvojiti, od prvaka domaćeg Superturismo prvenstva, španjolskog i britanskog do njemačkog TDM-a gdje je držao lekcije Mercedesu, Opelu, BMW-u, Fordu… Talijani su uspjehe trkaćeg 155 proslavili na poseban način, cestovnom inačicom, a sve kako bi parirali BMW-u M3 i Mercedesu 2.5-16, kako na trkalištu tako i na cesti.

Pod rukovodstvom legendarnog Abarthovog konstruktora Sergia Limonea, čovjeka koji je projektirao ikonsku Lanciju 037, posljednjeg reli pobjednika sa stražnjim pogonom, prototip Alfe koja bi ubijala Nijemce i na cesti je krenuo pod nazivom code SE053 155 GTA Stradale, a kao osnova je poslužio serijski model 155 Q4 koji je ispod lima zapravo koristio kompletnu tehnologiju Lancije Delte Integrale.

Motor je za 155 GTA dorađen prema specifikacijama grupe N, a izmjene je doživio i izgled s agresivnije oblikovani aerodinamičnim dodacima, unutrašnjost te ovjes. Kad je auto 1993. godine predstavljen šefovima Fiata sve je krenulo nizbrdo. Naime, smatrali su kako motor ispod 200 KS nije dovoljno snažan te kako bi ispod poklopca trebao stajati V6 Busso kao i u do 490 KS snažnom trkaćem bolidu, no to nije bilo moguće izvesti s obzirom na to da se veliki Busso nikako nije mogao uklopiti s ovjesom Delte Integrale u 155 Stradaleu.

Na koncu projekt je odbačen jer bi svaka izmjena iziskivala goleme troškove, auto je jednom bio izložen na Salonu automobila u Bologni, pa je korišten kao medicinsko vozilo na VN Italije u Monzi 1994. godine, pa je prodan Fiatovom dileru iz Milana Tonyju Fassini. Potom je preko Njemačke i Monaca ponovo završio u Italiji gdje je doveden do stanja kada je bio nov.

Auto će se krajem mjeseca u Padovi ponuditi putem aukcijske kuće Bonhams za najmanje 200.000 eura, a tko ga kupi imat će u rukama Sveti gral Alfa Romea kojem će s vremenom cijena samo rasti, i rasti…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:59