STEKLI SLAVU PUTEM FILMOVA

TOP 18 FILMSKIH AUTOMOBILA KOJI SU postali zvijezde velikog platna za sva vremena

 
 007.info

Svi mi koji volimo automobile zamijetit ćemo posebne modele gdje god krenuli, a posebno će nam upasti u oko kada se pojave u filmovima. I dok se neki uklope u film i mnogi na njih i ne obraćaju pažnju, pojedini modeli postaju legende. A ovim putem prisjetit ćemo se nekih od legendarnih modela koji su „zasjali“ na filmskom platnu, a ponekad su praktički postali i „glavne zvijezde“ filmova. Evo nekih od primjeraka:

Lotus Esprit, James Bond: Špijun koji me volio

BOND LIFESTYLE

Automobili su u filmovima o Jamesu Bondu već tradicionalno postali jedna od bitnijih stavki, a u nastavku „Špijun koji me vozio“ u akciji po baš svim terenima možemo vidjeti Lotus Esprit koji ima „sitne“ modifikacije u odnosu na serijski model.

VW Beetle, Herbie

Herbie

Legendarna „buba“ Herbie jedan je od najpoznatijih „filmskih automobila“, a ujedno je i glavni protagonist istoimenog filma.

Toyota Supra, Brzi i Žestoki

Fast & Furious

Prvi nastavak megapopularne franšize bio je „obvezno štivo“ svih ljubitelja tuninga i brze vožnje. I dok se u posljednjih par nastavaka ovaj film pretvorio u klasičnu akcijsku komediju, prvi dio bio je prepun tuniranih automobila, a među njima se isticala Toyota Supra. Vjerojatno se svi sjećate posljednje scene u kojem umalo završava pod vlakom...

Audi S8, Ronin

Ronin

Ronin je akcijski film iz 1998. godine koji je oduševio sve ljubitelje automobila. Razlog? Obiluje scenama jurnjave automobilima po različitim lokacijama diljem Francuske. De Niro i ekipa na početku filma voze se u Audiju S8, dok glavnog „zlikovca“ voze u Citroenu XM-u.

Chevrolet Camaro, Transformers

Chevrolet

Fiktivni lik, transformer Bumblebee pretvara se u žuti Camaro kojeg krasi gromoglasni zvuk V8 motora.

Pontiac Firebird, Smokey and Bandit

Trans Am

Glavna zvijezda filma koji je 1977. godine bio drugi na ljestvici kada je u pitanju zarada bio je upravo ovaj Pontiac Firebird za čijim se upravljačem našao Burt Reynolds.

Citroen 2CV , Samo za tvoje oči

emontage

I dok se James Bond obično vozi u modelima poput Astona, BMW-a ili Lotusa, ovaj put se u jednoj od scena našao za upravljačem Citroena 2CV s kojim uspijeva pobjeći mafijašima koji ga progone po lokalnim cestama Azurne obale.

Lotus Esprit Turbo

007.info

U istom nastavku Bond ipak ima i ekskluzivni Lotus Esprit Turbo na koji su ugrađeni i nosači za skije kako bi tajni agent mogao skijati u talijanskom skijalištu Cortini d'Ampezzo.

R34 Skyline, Prebrzi i Prežestoki

2fast 2furious

Legendarni R34 Skyline u Prebrzim i Prežestokima se pojavljuje u srebrnoj boji s dvojbenim plavim neonskim svjetlima.

MINI, Dobar posao u Italiji

The Italian Job

Tri MINI-ja glavne su zvijezde u originalnoj verziji, ali i u novoj verziji filma koja je snimljena 2003. godine.

Aston Martin DB5, Goldfinger

Bondlifestyle

Na pojam automobila Jamesa Bonda većini će ljudi kao jedna od prvih asocijacija biti upravo ova ikona. Model DB5 pojavio se i u novijem nastavku Skyfall.

DeLorean, Povratak u budućnost

Collider

Film i automobil koji ne trebaju previše predstavljanja. Svima su nam ostali u sjećanju, a zanimljivo je kako je jedan mehaničar u Texasu odlučio izraditi 300 primjeraka DeLoreana DMC-12 po cijeni od 100 tisuća dolara...

Batmobile, Batman

Youtube

Iako zapravo ne postoji, Batmobile je zbog specifičnog futurističnog oblika postao popularan, a neki su otišli toliko daleko da su i sami izradili modele nalik Batmobilu. U tom je najuspješniji bio Gumball tim Galag koji su izradili vjernu kopiju s Lamborghinijevim motorom, a u konkretnom primjerku uspjeli su odvoziti Gumball 3000 od Dublina do Bukurešta.

Dodge Charger, Bullit

Bullit

„Zlikavci“ u kultnom Bullitu iz 1968. godine voze Dodge Charger 440 Magnum koji je svojevremeno četvrtinu milje prelazio za 13,6 sekundi.

Ford Mustang 390 GT, Bullit

CBS news

Steve McQueen za upravljačem Mustanga naganja ekipu u Chargeru po neravnim ulicama San Francisca. Svakako jedna od najboljih scena kada su jurnjava i automobili u pitanju.

Shelby GT 500, Nestali u 60 sekundi

© Moviestore/REX/Shutterstock

Shelby GT500, poznatiji kao Eleanor posljednji je na popisu automobila koje Nicolas Cage i njegov tim planiraju ukrasti. Naravno, stvari ipak ne prođu glatko već dolazi do natjeravanja s policijom u kojem možemo čuti kako zvuči Eleanor u akciji.

Subaru Impreza, Baby Driver

Baby Driver

Film od kojeg smo imali velika očekivanja, no moramo priznati kako nas je razočarao. Ipak,moramo pohvaliti prvu scena u kojoj „Baby Driver“ zajedno s pljačkašima bježi s mjesta nesreće u žarko crvenoj Imprezi koja je kasnije prodana na aukciji za 69 tisuća dolara.

Lamborghini Countach, Cannonball Run

Cannonball Run

Film u kojem se grupa bogataša u ludim superautomobilima utrkuje od jedne strane obale SAD-a do druge, a jedna od glavnih zvijezda svakako je Lamborghini Countach koji nema većih problema u bježanju od policije...

Naravno, ovo su samo neki od primjeraka. Nas zanima koji su vama ostali u sjećanju, pa slobodno napišite u komentarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:40