VIDEO

TRI GENERACIJE PORSCHE HYPER VELIKANA: Porsche 959, Carrera GT i 918 Spyder provozali se njemačkim prometnicama

 
 JP Performance

Vrhunac ponude Porsche modela uvijek su činili posebni modeli rezervirani samo za odabrane sretnike. Tako se danas ističe njihov hyperautomobil - model 918 koji zajedno sa Ferrari LaFerrarijem i McLarenom P1 čini tzv. "Sveto Trojstvo" u svijetu automobila. Model koji je predstavljen 2013. godine ispod poklopca skriva hibridni sustav: 4,6-litreni atmosferski V8 motor i dva elektromotora ukupne snage 899 KS. Ubrzanje do stotke traje 2,5 sekundi, dok do 300 km/h stiže za manje od 20 sekundi! Ipak, ono koji vole "staru školu" preferirat će Carreru GT - monstruozni model kojeg pogoni 5,7-litreni V10 motor gromoglasnog zvuka uparen s ručnim mjenjačem! Za voziti ovaj automobil treba vam iskustva i hrabrosti. Ukupno je proizvedeno 1300 primjeraka između 2003. i 2007. godine. Naravno, cijene im danas lete u nebo...

Foto: JP Performance

A ako želite nešto još luđe i rjeđe, tu je Porsche 959, model koji je krenuo s proizvodnjom 1986. godine za potrebe homologacije za Grupu B. Osim što je spomenute godine osvojio dvostruki uspjeh (1. i 2. mjesto) na reliju Pariz-Dakar, u svoje je doba ovaj model s maksimalnom brzinom od 317 km/h bio najbrži serijski automobil na svijetu.

Prava je rijetkost na ulici naći neki od spomenutih primjeraka, a ekipa iz JP Performancea uspjela je okupiti sva tri modela i provozati tri generacije Porsche hyper velikana. Snimili su i video, a nas zanima koji je vaš favorit?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:13