OD HIPERAUTA DO STRUJE

TVRDITE DA SU SVI DOBRI AUTOMOBILI PREDSTAVLJENI DO 2010. GODINE? Posljednje desetljeće bilo je nikad bogatije zanimljivim autima, Pogledajte top 10!

 
 Nissan / Tesla Motors / Ferrari

Prošlo desetljeće bilo je jedno od najposebnijih u povijesti automobilizma. Iako se mnogi s tom tvrdnjom ne bi složili, mora se uzeti obzir koliko smo različitih automobila i novih tehnologija dobili.

Naime, nakon mnogih bezuspješnih pokušaja električnih vozila, u 2010-ima ona su se popularizirala. Napravljen je veliki napredak u autonomnoj vožnji pa se tako i sama sigurnost automobila značajno povećala.

Stvoreni su novi trendovi i srušili su se različiti rekordi. Stoga Vam donosimo TOP 10 automobila koji se smatraju najutjecajnijima u proteklom desetljeću.

10. Range Rover Evoque

Range Rover oduvijek je bio pojam luksuza i želja mnogih vozača, ali na žalost mnogih, uvijek je imao vrlo veliku cijenu. No 2011. godine Land Rover je predstavio svoj najpristupačniji luksuzni SUV do tada – Evoque.

Ovaj maleni SUV spasio je Jaguar Land Rover od velike financijske krize prodavši se u više od 880 tisuća primjeraka, što je samo u 2012. i 2013. činilo više od 36 posto njihove prodaje.

Svojim kompaktnim i luksuznim izgledom te poželjnim off-road performansama, Evoque je osvojio srca mnogih kupaca, ali i brojne nagrade najboljeg automobila godine.

9. Toyota Mirai

Mnogi obožavatelji automobila s klasičnim motorima često pokušavaju pronaći zamjerku električnim automobilima jer jednostavno ne žele prihvatiti da bi nas to moglo očekivati u budućnosti.

Najpoznatija zamjerka je ona o recikliranju baterija nakon što se pokvare, ali Toyota je pronašla odgovor i na tu „brigu“. Tako je 2014. godine predstavila Mirai, odnosno prvi automobil s pogonom na vodik.

Koristeći vodikove gorivne ćelije za napajanje električnog sustava, Mirai ne ispušta ništa osim vodene pare iz svoje izlazne cijevi. Mnogima će se to možda činiti kao daleka budućnost, ali Mirai se već masovno koristi diljem cijele Europe, a i u Hrvatskoj je već postavljena punionica za vodik.

8. Porsche 918 Spyder/La Ferrari/McLaren P1

Budućnost superautomobila započela je 2014. godine kad su tri poznata proizvođača odlučila elektrificirati svoje najsnažnije superautomobile.

Tako su nastali Porsche 918 Spyder, La Ferrari i McLaren P1. Već vrlo snažnim motorima s unutarnjim izgaranjem dodani su elektromotori te su nastale cestovne „zvijeri“ kojima se skoro nitko nije mogao niti približiti.

Samim time, potencijalnim kupcima, ali i publici, pokazano je kako će budućnost egzotičnih automobila izgledati.

7. Toyota GT86/Subaru BRZ

Devedesete godine prošloga stoljeća bile su jedne od najboljih razdoblja za kupovinu jeftinijih sportskih automobila, ali kroz 2000-te sve se to pomalo razvodnilo.

Mnogim zanesenjacima preostalo je ili sanjati o nekim vrlo skupim superautomobilima ili zadovoljiti se sportskim kompaktima s prednjim pogonom, ali dobrih „sportaša“ sa stražnjim pogonom ostalo je iznimno malo.

No početkom 2012. godine Subaru i Toyota predstavljaju BRZ i GT86, koji su potpuno promijenili tu sliku. Prema mnogima ovaj veliki dvojac nije dovoljno snažan, ali zato ima upravljivost kakvu rijetko koji automobil pruža.

6. Nissan Juke

Mali Nissanov crossover ljudi ili vole ili nikako ne vole zbog posebnog izgleda eksterijera. No upravo je Juke pokrenuo trend malih lifestyle SUV-ova i crossovera koji iz dana u dan imaju sve veću popularnost.

Sam pokazatelj njegove važnosti je i brojka proizvedenih primjeraka. Naime, prva generacija Jukea prodana je u više od milijun primjeraka.

Čini se da Nissan ima iznimno dobar predosjećaj za određene trendove jer ovo nije prvi put da doslovno stvara novi segment automobila.

5. Dodge Challenger/Charger Hellcat

Sredinom 2015. godine Dodge je šokirao javnost predstavivši modele Challenger i Charger Hellcat. Svi su očekivali da će novi modeli biti snažniji od prethodnih, ali nitko nije ni pomislio da će svjetlo dana ugledati najsnažniji muscle automobili ikad.

Naime, Hellcatov 6,2-litreni motor V8 razvija čak 707 konjskih snaga i 881 Nm okretnoga momenta. Takva snaga katapultira ove muscle aute do 'stotke' ispod 3,5 sekunde, a za četvrt milje potrebno im je tek 11,7 sekundi.

Ovi automobili čisti su dokaz da američki motori V8 još uvijek imaju svoje zlatno doba te da još uvijek imaju mnogo prostora za napredak.

4. Nissan GT-R

San svakog proizvođača je razviti automobil koji će potencijalnim kupcima biti poželjan više od deset godina, a upravo je Nissanu s modelom GT-R to pošlo za rukom.

Iako je GT-R predstavljen 2009. godine, možemo se složiti da je dominirao među sportskim automobilima više od pola prošloga desetljeća. Kroz ovih 11 godina, Nissanov „sportaš“ dobio je tek nekoliko neprimjetnih modifikacija, a još dan danas se uspješno prodaje i mjerilo je za druge.

No uskoro stiže vrijeme kad bi Nissan trebao predstaviti nasljednika, ali jedno je jasno – novi GT-R teško će nadmašiti aktualnog.

3. Mazda 3

Mazda je kroz povijest uvijek bila poznata po drugačijim, ali ponekad i revolucionarnim rješenjima. U svojim vozilima koristili su Wankel motore, a dok su drugi radili downsizing, Mazda je zadržala svoje atmosferce kakvi jesu.

Krajem prošlog desetljeća, 2018. godine, predstavljena je i tehnologija SkyActiv X u novoj Mazdi 3. Riječ je o benzinskom motoru koji koristi najbolje od benzinaca i dizelaša, odnosno pomoću svjećica se regulira kompresijsko paljenje.

Tako se poprilično povećava efikasnost samog motora jer on manje troši i zagađuje, a proizvodi više snage.

2. Rimac Concept One

Mladi poduzetnik iz BiH s adresom u Svetoj Nedelji kraj Zagreba krenuo je u vlastitoj garaži slagati električni automobil. Sve je krenulo sa starim BMW-om 'kockom' i brojnim podsmjesima, ali nitko nije očekivao koliku će ulogu taj mladić nositi u svijetu.

Naravno, riječ je o Mati Rimcu. Concept One predstavljen je 2011. godine te je kroz ostatak desetljeća neprestano oduševljavao svijet svojim nevjerojatnim performansama.

Kako i ne bi kad je njime pokazano kakva nas budućnost sportskih automobila čeka. Za opis Concept Onea dovoljan je komentar čuvenog britanskog voditelja Jeremyja Clarksona: „Samo sam nakratko bio iza volana tog automobila i jednostavno nisam mogao vjerovati kako ubrzava. Brži je od bilo čega što sam vozio i to jako, jako puno.“

1. Tesla Model S

Sredinom 2012. godine američki proizvođač Tesla predstavio je Model S. To definitivno nije bio prvi električni automobil te čak nitko nije niti očekivao kakvu će on ulogu imati za budućnost.

No voljeli ga mnogi ili ne, jedno se mora priznati – Tesla je Modelom S napravio veliku revoluciju te konačno popularizirao električni pogon nakon toliko neuspjelih pokušaja.

Osim što je Tesla brojne kupce privukao lijepim dizajnom i štedljivom vožnjom, mnogi su se šokirali kad su prvi put osjetili nevjerojatno ubrzanje električnih automobila. Stoga prvo mjesto definitivno pripada ovom posebnom automobilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:33