BUZETSKI DANI

U Buzet dolaze svi najbolji; 199 automobilista iz 14 europskih zemalja!

Recesije na Buzetskim danima nema. Dosadašnji je rekord, naime, bio 192 prijave, a ove se godine prijavilo čak 199 automobilista iz 14 europskih zemalja

U Gostionici Most u Buzetu sinoć je tradicionalno održana posljednja press konferencija uoči Međunarodne brdske auto utrke '29. Buzetski dani', koja se 18. i 19. rujna održava na legendarnoj stazi od Mosta do Peničići, dužine 5001 metar.

- Pribojavali smo se ove recesijske godine, no ako je suditi po broju prijavljenih vozača, recesije na Buzetskim danima nema. Dosadašnji je rekord, naime, bio 192 prijave, a ove se godine prijavilo čak 199 automobilista iz 14 europskih zemalja. Tu svakako valja istaknuti 20 atraktivnih formula koji dodatno 'začinjavaju' ovaj buzetski festival brzine. Ovim impozantnim brojkama pridodajmo i 20 promo vožnji, kazao je direktor utrke Branko Bašić.

Novina najstarije brdske auto utrke u Hrvatskoj, ali i široj okolici, jest dolazak 10-ak atraktivnih KTM X-bow vozila. Riječ je o otvorenim dvosjedima, izuzetno brzima i izgledom slični Buggijima. Organizator, Auto moto klub 'Buzet' po prvi je put osigurao i veliki video zid (2,7 x 3,6 m) putem kojeg će prenašati atmosferu u parku vozača i s najpoznatijeg zavoja

Komušćica te start vozila

Gradonačelnik Buzeta Valter Flego je istaknuo kako su iza građana Buzeta dva uspješna vikenda organizacije manifestacija u povodu obilježavanja Dana Grada, pa ne dvoji kako će i predstojeći dani biti sastavni kamenčići ovog velikog slavlja. Zahvalio se svima iz organizacije jer, kao što je rekao, ovakvu je manifestaciju nemoguće odraditi sa par ljudi, već je tu cijela jedna vojska udružena s ciljem da sve prođe ugodno i uspješno. U organizaciji Buzetskih dana sudjeluje više od 250 ljudi.

- Buzetski dani su promocija Grada. To je jedan vrhunsku sportski ali i zabavni događaj, zaključio je prvi čovjek Buzeta.

U grad oktana dolaze voziti svi ovogodišnji hrvatski, ali i europski vozači. Jedan od njih je Riječanin Siniša Krainc koji je na nedjeljnoj utrci održanoj na Sljemenu osigurao titulu državnog prvaka kategorije I. - U Buzetu očekujem prošlogodišnji uspjeh odnosno da pobijedim u kategoriji I Prvenstva

Hrvatske, ali se isto tako nadam da ću biti među prva tri najbolja vozača te kategorije i u međunarodnoj konkurenciji. U Buzetu uvijek uživam u veličanstvenoj publici, koja strastveno bodri sve vozače duž cijele staze, i atmosferi kakve nema nigdje u Hrvatskoj. Još uvijek pamtim prošlogodišnji doček u zavoju Komušćica. Suze su mi išle od radosti, Buzetski dani su čudo od utrke, kazao je Siniša Krainc.

Iako je osigurao 2. mjesto Prvenstva Europe u kategoriji II, talijanski formulaš Fausto Bormolini i ove će godine juriti od Mosta do Peničića. Odlučio sam doći u Buzet jer bih volio pobijediti i pobjedu posvetiti mom prijatelju Regalu, koji je poginuo na utrci u Švicarskoj u kolovozu ove godine. Buzetska staza je vrlo složena jer se sastoji od brzih dionica, ali i zahtjevnih dionica. Prolazak između kuća u Marincima najteža je stvar u PE.

Problem je trenutačno kolnik, koji je jako neravan i iziskuje veliku pažnju, naročito kada je riječ o formulama 3000. Utrka koja mi je ostala u najljepšem sjećanju je naravno Buzet. I to 2007. godine kada sam s velikom prednošću pobijedio moje protivnike. Pamtim i velika razočaranja kao na primjer izdanje iz 2006. godine kada sam, nakon dominacije na treninzima, po kišnim uvjetima poražen od velikog Milana Svobode. Buzetska publika može se definirati samo na jedan način: fantastična!, kazao je Bormolini.

Legendarnom stazom juriti će i dva domaća automobilista, koji su već osvajali državne naslove. Riječ je o Bojanu Kroti i Manuelu Kodelji.

- Želja mi je svakih Buzetskih dana ostvariti što bolji rezultat, no nastupati pred domaćom publikom puno je teže od drugih natjecanja. Borba će i ovog puta biti velika, konkurencija jaka, jer se za Buzet svi potrude izvući trkaćeg ljubimca iz garaže. Buzetski dani su najveći sportski događaj u sjevernoj Istri. Publika je veličanstvena, naročito u zavoju Komušćica gdje dočeka vozače kao da su napravili nešto veliko, a u biti samo su „prošli za gore“. Za ovakav prestižan sportski događaj i kvalitetu domaćih vozača velikim je djelom zaslužan AMK Buzet: stvorio je temelje kako bi mladi buzetski automobilisti zablistali u najboljem sjaju, radi kontinuirane generacije vozača, čime osigurava budućnost autosporta i produbljuje titulu grada oktana, kazao je Krota. Životni san mu je sjesti u protutip i odvoziti dionicu od Mosta do Peničića, ističe Krota.

I nakon dva osvojena državna naslova, Manuel Kodelja od 'brda' ne odustaje. Svojim vrhunskim vožnjama oduševljava i ove godine. Za utrku europskog ranga, 29. Buzetske dane, priprema snažni Peugeot 106. Kodelja će tako biti jedan od glavnih pretendenata najvišeg postolja grupe A. Na domaćoj je stazi prisutan od 2001. godine i od tada od nje se ne odvaja.

- Od Buzetskih dana očekujem puno. Imam novi automobil, na novo napravljen, pa se nadam najboljem. Plasman mi nije bitan. Važno je da dobro odvozim. Konkurencija će bit jaka, no buzetska utrka ima veličanstvenu publiku uz koju je sve puno lakše. Od svih događaja u mojoj automobilističkoj karijeri najviše pamtim Buzetske dane 2007. godine kada sam na domaćoj stazi i pred više od deset tisuća gledatelja osigurao naslov prvaka Hrvatske. Pamtim i utrku u austrijskom Rechbergu, no Buzet je ipak top svega, kazao je Manule Kodelja. Dodaje kako mu nije bitno koji auto vozi već da uživa u vožnjama.

PROGRAM:

Petak 17. rujna 2010

Prijem, verifikacija i tehnički pregled vozila

21.30 Noć automobilista: zabava uz DJ-eve, go-go plesačice i striptiz

Subota 18. rujna 2010

10.00 – 13.00 Trening I

14.00 – 17.00 Trening II

21,30 – Noć Favorit piva, Alena Vitasovića i Company banda

Nedjelja 19. rujna 2010.

9.00 – 11.30 Vožnja I

13.15 Svečano otvaranje utrke

13.30 – 16.00 Vožnja II

18.00 Svečana dodjela nagrada

Cijena ulaznice je 40,00 kuna i ona vrijedi za oba dva dana, a zbog održavanja urke staza Most – Svi Sveti – Peničići biti će zatvorena 18. i 19. rujna od 8 do 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:42