postoji razlog

U ovim zemljama sigurnosni pojas nije obavezan, a evo i u kojoj možete dobiti kaznu ako ga koristite!

U jednoj zemlji Europe uvedeno je kažnjavanje vozača koji se vežu na neobičnoj, 26 kilometara dugoj dionici

Vezanje pojasa, ilustracija

 Profimedia

Pojas glavu čuva! Vezanje sigurnosnim pojasem ne samo da je obaveza i da je nekorištenje kažnjivo zakonom, već je desetljećima zaslužno za tisuće spašenih života. Nekorištenje pojasa u automobilu itekako povećava šansu od zadobivanja teških tjelesnih ozljeda i smanjuje šansu za preživljavanjem, naročito u težim sudarima.

Njegova učinkovitost u spašavanju života i minimiziranju ozljeda, dakle, više je nego dokazana, ali još uvijek ima mnogo vozača i putnika koji ga neobjašnjivo ne koriste. U Hrvatskoj tako kazna za nekorištenje pojasa iznosi visokih 130 eura.

No, premda je u većini svjetskih zemalja vezanje pojasem u automobilu obvezno, postoje i države gdje vezanje nije označeno obveznim već je na izboru vozača i putnika hoće li se vezati ili neće.

To su Afganistan, Angola, Bolivija, Bangladeš, Nigera, Liberija, Burkina Faso, Gvineje Bisau, Komori, Maldivi, Šri Lanka, Jemen, Cookovi otoci, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru, Palau, Sveti Toma i Princip, Solomonovi otoci, Togo, Tonga i Tuvalu.

No, jeste li znala da u jednoj zemlji Europe postoji cesta na kojoj možete biti kažnjeni ako koristite sigurnosni pojas?

Nalazi se u Estoniji i koliko god se činilo nevjerojatnim, s obzirom na to da je i u toj baltičkoj državi vezanje obavezno, vlasti su postavile zakonsku obvezu koje sprječava uporabu ovog pasivnog sigurnosnog elementa i to upravo zbog sigurnosti putnika u vozilu.

Dionica prolazi preko Baltičkog mora i povezuje otok Hiiumaa s kopnenim dijelom Estonije i riječ je o najdužoj cesti na ledu u Europi koja je duga oko 26 km i proteže se preko zaleđene površine Baltičkog mora.

Obično je otvorena od kraja siječnja do kraja ožujka kada je led dovoljno debeo da izdrži težinu vozila. Na toj cesti nema mostova ili konstrukcija koje drže cestu, a automobili doslovno cirkuliraju odebljim slojem leda koji nastaje kada se more smrzne zbog niskih temperatura. Tako se može skratiti put i izbjeći vožnja trajektom s kopna na otok.

Razlog zbog kojeg je uporaba sigurnosnih pojaseva zabranjena je skraćivanje vremena izlaska vozila u slučaju nesreće, kao i olakšavanje spašavanja unesrećenih u slučaju pucanja leda u bilo kojem punom dijelu ceste. Osim toga, na ovoj cesti promet vozila je ograničen u razmacima od tri minute, što eliminira mogućnost sudara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:52