IMA IH 5,5 MILIJUNA

U ovoj zemlji Europe vozačima starijim od 70 godina ograničavaju kretanje i ugrađuju lokatore!

Zbog lošijeg zdravstvenog stanja starijima od 70 godina prijete ograničenja vozače dozvole i vožnja do 30 km od kuće
Stariji vozači
 Profimedia

Rasprave u Velikoj Britaniji potaknute su porastom broja vozača starijih od 70 godina na cesti tijekom posljednjih 25 godina. Statistika pokazuje kako je broj nesreća sa smrtnim ishodom na cesti, u kojima su sudjelovali vozači u navedenoj dobnoj skupini, porastao s 95 u 2010. godini na 145 u 2020. godini. Glavni od prijedloga koji prate raspravu su da stariji vozači zadrže svoje vozačke dozvole uz uvjet da se drže lokalnih cesta, piše Sunday Times.

Naime, Driving Mobility spominje sustav „diplomirane vozačke dozvole“, prema kojem bi stariji vozači koji pate od zdravstvenih problema trebali ugraditi lokator na svoje vozilo, i tako bili ograničeni na područje od 20-ak ili 30-ak kilometara od njihove kuće. Uz to, spominju se i zabrane noćne vožnje zbog čega se u planu predviđaju i jeftinije cijene javnog prijevoza za dobnu skupinu.

image
Stariji vozači
Profimedia

Izvršni direktor tvrtke Driving Mobility, Edward Trewhella, navodi kako mjere ne bi predstavljale ogromni „šok“ za stariju populaciju, zato što ona ionako ima tendenciju vožnje isključivo na lokalnom području. „Ovim postupkom to bi se reguliralo i učinilo legalnim, sve dok nisu krenuli na putovanje izvan područja ili izvan vremenskog ograničenja“, naveo je Trewhella.

Trenutni zakoni Velike Britanije nalažu istjek vozačke dozvole nakon što vozač navrši 70 godina, nakon čega, ako želi ostati na cesti, mora se obratiti britanskoj 'Agenciji za izdavanje dozvola za vozače i vozila' (DVLA), pri čemu mora objasniti svoje zdravstveno stanje i probleme koji bi mogli narušiti sigurnost u prometu.

U Velikoj Britaniji više od 5,5 milijuna vozača ima više od 70 godina, od čega ih je gotovo stotinu tisuća starijih od 87. 30 posto od ovog broja nije obavijestilo DVLA o svojim zdravstvenim uvjetima, a izvješće 'Udruženja optometrista' navodi kako kvaliteta vida među čak trećinom svih vozača pada ispod zakonskih standarda. Svjetska statistika procjenjuje kako bi više od 2 tisuće nesreća moglo biti izbjegnuto kada bi se provodile redovite provjere vida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:03