NAJLUĐA TESTNA MULA

UBOJICA AUDIJA RS6: Karavanski BMW E34 ispod poklopca skriva V12 motor iz McLarena F1!

 
 BMW

Priča o spektakularnom, neponovljivom i po mnogima najuzbudljivijem autu koji se ikada mogao vidjeti u javnom prometu odavno je poznata: McLaren F1 sa tri sjedala u jedinstvenoj konfiguraciji 1+2 plod je mašte genijalnog dizajnera Gordona Murraya, a bio je pokretan BMW-ovim V12 motorom s više od 600 KS. No da je i dan danas moguće naletjeti na neku dosad nepoznatu zanimljivost vezanu uz njegov razvoj, pokazuje primjer informacije iznesene na Collecting Cars podcastu.

McLaren

Za početak, BMW je uz pomoć inženjera Paula Roschea za potrebe McLarena sklopio ukupno 350 komada svog 6,1-litrenog motora iako je modela F1 bilo proizvedeno 106 primjeraka, što je već samo po sebi zanimljivo. No, još luđe u cijeloj je priči to što je BMW svoj motor prije isporuke Britancima, dakako, trebao testirati u praksi, a za tu je svrhu korišten jedan karavanski E34 M5. Koji je navodno još uvijek negdje u BMW-ovom vlasništvu!

McLaren


Cijelo je iskustvo vožnje takvog automobila, prema riječima Davida Clarka, tadašnjeg direktora McLaren Carsa koji je nadgledao cijeli projekt razvoja modela F1, bilo potpuno nevjerojatno, a činjenica da je riječ o karavanskom, a ne limuzinskom M5 daje ionako ludoj priči još jednu dodatnu dimenziju. A ako taj testni auto stvarno i dalje postoji, bilo bi ga jako zanimljivo ponovno vidjeti na djelu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:17