ALFA ROMEO B.A.T.

Umjetnost nemjerljive inženjerske vrijednosti s potpisom Bertonea danas stoji 20 milijuna dolara

Ova tri jedinstvena Alfa Romea koji se smatraju jednim od najvažnijih auto koncepata ikad bit će ponuđeni na aukciji
Alfa Romeo B.A.T.
 RM SOTHEBY’S

Iz aukcijske kuće RM Sotheby’s najavili su prodaju tri ikonska Alfa Romeo modela B.A.T. (Berlina Aerodinamica Tecnica), koncepte koji su predstavljeni 1953., 1954 i 1955. na salonu automobila u Torinu.

Pod nazivima B.A.T. 5, B.A.T. 7 i B.A.T. 9d, koncepte je kreirao veliki dizajner Franco Scaglione, a ručno su izrađeni u kući Bertone. Ova tri jedinstvena Alfa Romea koji se smatraju jednim od najvažnijih auto koncepata ikad bit će 28. listopada ponuđeni na aukciji Contemporary Art Evening u New Yorku. To i ne čudi jer se ovi modeli danas smatraju više od automobila i dijelom suvremene umjetnosti.

image
Alfa Romeo B.A.T.
RM SOTHEBY’S

Prvi od njih bio je B.A.T. 5. Mag dizajna Scaglione je dizajnirao koncept koji će ponuditi iznimno nizak aerodinamički koeficijent otpora zraka, što mu je dalo jedinstveni oblik za razliku od bilo kojeg drugog vozila tog vremena. S tonu mase i 100 KS bez problema je vozio do 200 km/h, što je prije malo manje od 70 godina bilo pravo čudo.

Završen je u tamno sivoj nijansi, a javni debi imao je u svibnju 1953. U listopadu iste godine prodan je američkom uvozniku Alfa Romea Stanleyju Arnoltu i izložen je u SAD-u. Arnolt je vozio automobil nekoliko godina prije nego što ga je prodao Joeu Pyrsaku, koji ga je držao 30 godina.

image
Alfa Romeo B.A.T.
RM SOTHEBY’S

Auto je 1987. godine prodan kolekcionaru u Kaliforniji kada je podvrgnut sveobuhvatnoj restauraciji koja je tralala godinu dana, a kad je završena automobil je bio izložen na izložbi Pebble Beach Concours d'Elegance u američkom Montereyu u kolovozu 1988. godine.

Kao i B.A.T. 5, godinu mlađi B.A.T. 7 koristio je osnovu i pogon Alfa Romea 1900. Scaglione je suzio prednje usisnike zraka, spustio tijelo za više od dva centimetra i produžio kultne "peraje".

image
Alfa Romeo B.A.T.
RM SOTHEBY’S

Koncept zato ima nevjerojatno nizak koeficijent otpora od samo 0,19, niži od bilo kojeg trenutnog serijskog automobila. Nakon premijere na salonu automobila u Torinu, vozilo je preuzela tvornica i 1955. je odvezen u SAD gdje je bio izložen na sajmovima automobila u New Yorku i Chicagu.

Konceptni B.A.T 7 je prošao kroz ruke raznih vlasnika tijekom godina, a čak mu je jedn uklonio stražnju "peraju" zbog slabe vidljivosti straga. Srećom, auto je u potpunosti restauriran 1980-ih godina prema prvotnom originalnom stanju.

image
Alfa Romeo B.A.T.
RM SOTHEBY’S

Posljednji, ali ne manje važan B.A.T. 9d osmišljen je kako bi ideja vrhunske aerodinamike ostala ista, ali je građen tako da bude praktičniji za cestovnu uporabu, pa je Scaglione smanjio veličinu stražnjih peraja i ugradio prepoznatljivu prednju masku Alfa Romea sprijeda kako bi više ličio ostatku game.

Koliku će ovaj trojac nemjerljive automobilske i povijesne, ali i umjetničke vrijednosti postići cijenu na aukciji koja kreće za tri dana, u RM Sotheby’su ne dvoje da bi ta cijena mogla biti i 20,000.000 dolara što bi ih u potpunosti zadovoljilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:22