NJIH SE ZA SVE PITA

Vegani obožavaju ove automobile! Evo koji su se sve modeli našli na top listi i zašto...

Tablica s indeksom prihvatljivosti vozila rangirana je prema prilagođenosti životinjama i planeti
Veganima omiljeni modeli

Kao i kod drugih industrija tako i u automobilskoj, proizvođači postaju sve više svjesni da masa kupaca usvaja veganski način života. Odgovor: posljednjih godina lansiraju niz recikliranih sintetičkih tkanina koje zamjenjuju kožu koja se dosad koristila u kabinama njihovih modela. Kada kažemo da su automobili najprihvatljiviji za vegane, ne mislimo pritom striktno na vegansku prehranu bez mesa i izbjegavanju proizvoda koji koriste kožu ili vunu životinja, već se u obzir uzima prilagođenosi te utjecaj vozila na okoliš, ali i životinje.

Tako je britanski money.co.uk izradio tablicu s indeksom prihvatljivosti vozila po tim pitanjima koja su rangirana prema njihovoj prilagođenosti planeti. Poredak u obzir uzima materijale koji se koriste za presvlačenje sjedala, volana, mjenjača i ručne kočnice u novim automobilima, kao i vrijednost CO2 koji ispuštaju. Došlo je, dakle, do toga da se nekada simboli luksuza i moći među proizvođačima automobila danas odriču ugradnje prave kože na sjedalima i u interijeru, a sve kako bi udovoljili sve većoj veganskoj bazi kupaca koji imaju novac.

Dakle, umjesto kože oderane s leđa krave, među veganima su "IN" sintetičke alternative proizvedene bez nanošenja štete bilo kojoj životinji tako da neke marke, uključujući Ford, Fiat, BMW, Mercedes, Lexus, Audi i Toyotu, lansiraju vlastite zamjene za pravu kožu, čak zaštićene autorskim pravima. Posljednji takav primjer promicanja veganskog načina razmišljanja u proizvodnji automobila doživjeli smo na predstavljanju novog hibridnog Fiata 500 u Zagrebu prošlog tjedna gdje su se Talijani rado pohvalili i posebno naglasili kako je sada tkanina na sjedalima modela 500 izrađena od recikliranih boca, od čega je 10 posto prikupljeno iz mora, a 90 s kopna diljem planete.

image
Renault Twizy
Renault

Međutim, premda proizvođači poklanjaju veliku pažnju kako bi ponudili vozila prilagođena veganima, proizvodi životinjskog podrijetla i dalje su neizbležna u proizvodnji čelika i guma automobila, što znači da ne postoji potpuno vegansko vozilo. Zato su u rankingu automobila oni najprihvatljiviji veganima i najbolji za planet, a u obzir se uzelo ispuštanje CO2 te količina korištenja recikliranih materijala, umjesto onih životinjskog porijekla.

Nipošto ovdje ne iznenađuje što vrhom ljestvice dominiraju električna vozila. Na prvom mjestu je tako električni Renault Twizy, najmanji model francuske marke ikad, koji zapravo i nije automobil već je kategoriziran kao laki četverocikl. Također, Twizy odbacuje kožne materijale zbog potrebe, a ne zbog izbora (može se potpuno oprati vodom iz mlaznice pod pritiskom jer je hidroizoliran i unutra) i prodaje se bez vrata koja su na listi opcija.

Drugi na popisu je električni Renault Zoe, dok je treći nedavno predstavljeni, skupi električni automobil Polestar 2, a slijede ga VW ID.3 te Opel Corsa-E. Prva 23 automobila na ljestvici od 50 modela su električni modeli s nultom emisijom CO2. Nisu jeftini, a treba i spomenuti i da nije interijer kod svih izrađeni od sintetičkih, recikliranih i održivih materijala, kao što možete vidjeti u tablici.

Od automobila koji nisu električni, veganima je najbolji Kia XCeed Hybrid s 32 g/km CO2, potom Fiat 500 Hybrid 119 g/km CO2, te Citroen C1 s benzinskim motorom od 3 cilindra i 109 g/ km CO2. Kao "budget" auto za vegane najbolji je Dacia Sandero. Oni koji žele u SUV-u prevoziti svoje obitelji trebali bi se osjećati najmanje krivima vozeći Mercedes-Benz EQC koji nije nimalo jeftin prema indexu za vegane.

image
Mercedes EQC
Mercedes

Iznenađujuće je da su najpoznatiji eko-automobili današnjice poput Tesla modela te Toyotini hibridi niže na popisu nego što biste pomislili. Početni Prius i Tesla modeli trenutno se standardno isporučuju s kožnim upravljačima, što vegani nikako ne opraštaju, zbog čega se nalaze na donjem dijelu popisa. Međutim, iz tvrtke Elona Muska javljaju da će rado izraditi volan s umjetnom kožom kao alternativom prilagođenom veganima, i to bez naknade, te svatko tko želi kupiti Prius može posebno zatražiti upravljač umotan u Toyotinu kožnu alternativu, "Softex".

Salman Haqqi, stručnjak za potrošačku potrošnju na Money.co.uk, rekao je: "Potražnja za više etičkih opcija pomaže oblikovanju automobilske industrije markama poput Tesle, Forda, Toyote i BMW-a, a sve nude veganske kožne alternative u nekim od njih. Međutim, kupnja automobila još uvijek predstavlja malo "minsko polje" za vozače vegane jer se životinjski proizvodi koriste u proizvodnji čelika i gume koji čini sam automobil. Veganima automobil predstavlja nužno zlo bez kojeg jednostavno ne mogu."

Zato proizvođači dobro osluškuju kako bi zadovoljili njigove želje pa su tako Jaguar i Land Rover najavili da će unutarnji dijelovi njihovih budućih automobila biti izrađeni od reciklirane plastike s odlagališta otpada i oceana širom svijeta, a iz Polestar koji predstavlja električnu diviziju Volva (vlasnik kineski Geely) također su obećali da će nadalje u svim vozilima koristiti samo umjetne tkanine te izbjegavati prirodnu kožu i vunu.

Nema što, kako se mijenja svijet, tako se mijenja i autoindustrija, a ono što je do jučer bilo luksuz, danas postaje sve nepoželjnije, no možete li se zamisliti u električnom Rolls-Royceu s kabinom izrađenom od recikliranih boca od 500.000 eura, a ne vrhunskom kožom i vunenim tepisima na podu? Bogataši znaju odgovor...

image
Top lista
Screenshot money.co.uk
image
Top lista
Screenshot money.co.uk
image
Top lista
Screenshot money.co.uk
image
Top lista
Screenshot money.co.uk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:50