RED BULLU NASLOV

Vettel i Red Bull dominirali u Interlagosu, odluka o naslovu pada u Abu Dhabiju!

Konstruktorski prvak je nakon ove Vettelove pobjede Red Bull
German Formula One driver Sebastian Vettel (R) powers his Red Bull to pass German Nico Hulkenberg (C) on Williams during the Brazilian Grand Prix at Interlagos racetrack in Sao Paulo on November 7, 2010. AFP PHOTO/Mauricio LIMA
 AFP

Svjetski prvak u Formuli 1 bit će poznat nakon posljednje utrke sezone, Velike nagrade Abu Dhabija. U Brazilu je ipak odlučeno da je najbolja konstruktorska momčad godine Red Bull.

Sebastian Vettel pobjednik je Velike nagrade Brazila, utrke čijim je tijekom dominirao od prvoga zavoja, kada je na čelu smijenio Nicu Hülkenberga, i tako stigao do četvrte pobjede u sezoni. Ostvario ju je Nijemac pred momčadskim kolegom, Australcem Markom Webberom čiji je zaostatak na kraju iznosio 4.243 sekunde. Donijelo je to momčadi prvi konstruktorski naslov u povijesti, ali i do kraja otvorilo utrku za naslovom u konkurenciji vozača, budući da je pametnom vožnjom i trećim mjesto Fernando Alonso (+6.807) zadržao vrh poretka, a konkurencija smanjila zaostatak.

Sva trojica prvoplasiranih u nedjelju i dalje su kandidati za naslov, no utrku u Abu Dhabiju najkomotnije dočekuje Ferrarijev Španjolac kojem je i drugo mjesto na posljednjoj utrci sezone dovoljno za treći naslov svjetskoga prvaka. Pritom Alonso ne mora brinuti o tome koji će plasman ostvariti Webber, odnosno Vettel.

Šanse za naslov, premda se one svode, ipak, na puku teoriju, ima i McLarenov Lewis Hamilton, u nedjelju četvrtoplasirani. S 222 osvojena boda zaostaje 24 za Alonsom, šesnaest za Webberom i devet za Vettelom.

Što se same utrke na Interlagosu tiče, recimo da je ponovno viđena dominacija Red Bulla koji su vrlo brzo stvorili veliku vremensku prednost pred Alonsom na trećem mjestu. Smanjio ju je Španjolac izlaskom sigurnosnog automobila na stazu, no djelovao je kao da mu je ovaj plasman dio plana koji će pokušati prenijeti na završnicu sezone.

Kako bilo, rasplet slijedi već za tjedan dana, 14. studenog...

Velika nagrada Brazila, rezultati:

1. Sebastian Vettel (RBR-Renault)

2. Mark Webber (RBR-Renault) +4.2

3. Fernando Alonso (Ferrari) +6.8

4. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +14.6

5. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +15.5

6. Nico Rosberg (Mercedes GP) +35.3

7. Michael Schumacher (Mercedes GP) +43.4

8. Nico Hülkenberg (Williams-Cosworth) +1 krug

9. Robert Kubica (Renault) +1 krug

10. Kamui Kobayashi (BMW Sauber-Ferrari) +1 krug

...

Ukupni poredak vozača:

1. Fernando Alonso (Ferrari) 246 bodova

2. Mark Webber (RBR-Renault) 238

3. Sebastian Vettel (RBR-Renault) 231

4. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 222

...

Ukupni poredak konstruktora:

1. RBR-Renault 469 bodova

2. McLaren-Mercedes 421

3. Ferrari 389

4. Mercedes GP 202

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04